ALERTA. Romanii primesc o MEGA-LOVITURA! Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie

Românii primesc o nouă lovitură! De la începutul anului viitor, vor avea parte de o nouă scumpire.

După ce prețurile la pompă au crescut masiv din cauza scumpirii petrolului, de la 1 ianuarie 2019, legea intrată în vigoare care crește componenta de biocombustibil din carburanți, atrage după sine noi scumpiri.
Guvernul va impune, de la 1 ianuarie 2019, carburanţi cu un conţinut ridicat de biocombustibil, măsură care trebuia să intre în vigoare încă de la începutul acestui an, dar care a fost amânată. De atunci, benzina va trebui să conţină bioetanol în proporţie de 8%, faţă de 4,5% cât este acum, iar motorina 6,5% biodiesel, faţă de 5% cât este acum.

România a amânat cu un an introducerea acestei prevederi, dar, de această dată vor intra în vigoare noile praguri. Un proiect de ordonanţă de urgenţă pe această temă a fost deja redactat la jumătatea anului.

Potrivit economica.net, în medie, efectul creşterii componentei bio în benzină şi motorină se traduce într-un plus de 30-40 de dolari pe tonă, ceea ce înseamnă, grosier, o scumpire de cel puţin 10 bani pe litru, la pompă. Cauzele sunt multiple. Unele ţin de preţul mai mare al componentei bio. De exemplu, în cazul motorinei trebuie substituit carburant care are o cotaţie de piaţă de 730 de dolari pe tonă cu biodiesel care costă circa 1.200 de dolari. La benzină, unde creşterea procentuală a componentei bio este şi mai mare, vor fi costuri inclusiv pentru adaptarea procesului de fabricaţie, mai ales că noul amestec benzină-etanol în aceste procente pare a nu fi compatibil cu toate motoarele.

Astfel, în cazul în care conținutul de etanol din benzină depășește valoarea de 5% în volum sau conținutul de oxigen din benzină depășește 2,7% m/m, la pompele de alimentare va fi inclus și următorul text de avertizare: «Atenție! Verificați compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastră cu acest amestec de carburant», după cum scrie în Ordonanţa de Urgenţă.

La motorină, avertismentul apare dacă se depăşeşte pragul 7% componentă bio.

Carburanţii s-au scumpit puternic la pompele din România în utimul an, în condiţiile în care a fost reintrodusă supraacciza.

Prin eliminarea supraaccizei. Guvernul ar putea diminua povara consumatorilor.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a vorbit public pentru a daua oară despre intenţia de a elimina supraaccizala carburanţi, posibil în acest an. Dacă reducerea de taxă se va aplica pe baza aceluiaşi calcul, înseamnă că atât benzina cât şi motorina ar trebui să se ieftinească cu circa 38 de bani pe litru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.