ALERTĂ! Produse cu SUBSATANTE PSIHOTROPE în supermarketuri

Mai multe produse cu o concentrație foarte mare de substanţe pshihoactive THC, o substanță activă din marijuana, au fost retrase de pe rafturile unui mare lanț de supermarketuri din țară. Este vorba despre un ceai dar și despre un sortiment de ulei.

Produsele au fost depistate de Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) care a anunţat că a depus o plângere la DIICOT pentru a se stabili cum a ajuns această substanță în produsele alimentare.

„Este vorba despre o substanță psihotropă numită tetrahidrocanabinol descoperită la două produse comercializate într-un lanț de magazine. Mai exact, într-un ceai de cânepă și într-un ulei bio de cânepă presat la rece. Este o substanță psihotropă care este interzisă să fie folosită în compoziția produselor alimentare”, a spus la Antena 3, Costel Stancu, preşedintele APC.

„Substanța rămâne în organism 28 de zile”
„Este un risc pentru sănătate. Substanța creează confuzie, stări delirante. Substanța rămâne în organism 28 de zile. În cazul în care un conductor auto a consumat acest produs şi la un drug test i se identifică această substanță în salivă riscă închisoarea de la 2 la 7 ani. Este foarte grav ce se întâmplă”, a mai spus Costel Stancu, preşedintele APC, care a subliniat că, din păcate, activitatea ANSVSA cu privire la supravegherea pieței de produse alimentare în vederea prevenirii comercializării unor produse alimentare care conțin substanțe interzise de legislația europeană este inexistentă.

Sesizare către DIICOT
Conform unui comunicat de presă, Asociaţia Pro Consumatori a sesizat vineri Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la demararea unei anchete care să elucideze modul în care două produse alimentare cu un conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC) notificate de LIDL România pe site-ul ANSVSA au fost comercializate în reţeaua de magazine Lidl, .

„Asociaţia Pro Consumatori (APC), organizaţie de utilitate publică, cu peste 31 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul apărării drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor, prin prezenta vă aduce la cunoştinţă următoarele: În data de 25 august 2021, pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au apărut două notificări de retragere, respectiv rechemare a produselor „Mogota Ceai de cânepă” 20 buc şi „Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml”, pentru motivul depistării în compoziţia acestora a unui conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol.

Cele două notificări au fost realizate de Societatea Comercială Lidl România SA. Având în vedere faptul că tetrahidrocanabinolul este o substanţă psihotropă şi indiferent de concentraţie se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale, Asociaţia Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanşarea unei anchete la nivelul magazinelor din reţeaua Lidl în vederea identificării modului în care cele două produse alimentare cu conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României.

Este cunoscut faptul că atât în legislaţia românească, cât şi în cea a Uniunii Europene nu există dispoziţii legale cu privire la introducerea pe piaţă a produselor alimentare care sa aibă în compoziţie substanţa tetrahidrocanabinol. Totodată, în conformitate cu articolul 7 din Ordonanţa de Guvern nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, operatorii economici sunt obligaţi să pună pe piaţă numai produse sigure şi, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate”; se precizează în sesizarea semnată de Costel Stanciu, preşedintele APC.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *