ALERTA. Prăpăd în zeci de localități: COD ROSU de FENOMENE PERICULOASE

Vremea rea a pus stăpânire pe România. Zeci de localități sunt afectate. Un nou cod roșu de fenomene periculoase a lovit în șase județe. Autoritățile sunt în alertă după anunțurile de ultim moment ale specialiștilor.

Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe cursul superior al râului Dipşa, judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit hidrologilor, în urma ploilor puternice din ultimele ore se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe cursul superior al râului Dipşa, afluent al râului Şieu, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit Departamentuliu pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), vineri, până la ora 15.00, este cod roşu de inundaţii pe cursul superior al râului Dipşa, judeţul Bistriţa-Năsăud.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsăud au precizat că s-a transmis avertizare prin RO ALERT pentru comunele Teaca, Galaţii Bistriţei şi Lechinţa.

„Au fost activate Centrul Judetean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi grupa operativă a ISU BN”, au transmis autorităţile din judeţ.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, şi o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă pe durata următoarelor trei ore în bazinele hidrografice Şieu şi Budac, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit hidrologilor, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile din bazinul hidrografic Şieu – bazin superior (judeţul Bistriţa-Năsăud).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râurile din bazinul hidrografic Budac, notează INHGA.

Ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi au afectat 22 de localităţi din şase judeţe ale ţării, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zeci de gospodării, beciuri şi curţi.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile