ALERTA pentru milioane de români privind Legea Pensiilor. ANUNTUL Liei Olguța Vasilescu

Legea pensiilor a fost reexaminată recent în Parlament după ce a fost declarată parțial neconstituțională de către CCR și va fi votată, miercuri, în Camera Deputaților, for decizional. Cu toate acestea, Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, spune că majorarea pensiilor va fi întârziată pentru multe persoane.

Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Lia Olguța Vasilescu, a spus marți după ședința comsiilor reunite juridică și de muncă, unde legea a primit raport de adoptare, că s-au făcut clarificări după cerințele CCR.

„Curtea a cerut la trei paragrafe să fie niște clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale și acolo s-a făcut precizarea că, deși trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează și le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. În mod normal, ar trebui să venim cu o lege privind indemnizația socială minimă, care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că așa a solicitat CCR că să fie foarte clar am operat și aceste modificări”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Citiți și:  ANUNTUL ANULUI pentru milioane de pensionari! Iohannis a dat OK-ul

Lia Olguța Vasilescu a subliniat că, din cauza că nouă lege a pensiilor a fost amânată 6 luni, Casă Națională de Pensii (CNP) a pierdut timp important pentru că până acum ar fi trebuit să înceapă recalcularea tuturor pensiilor din România.

„Din păcate, această lege a fost amânată o perioada de 6 luni pentru aceste clarificări, timp pierdut de Casă Națională de Pensii, care ar fi trebuit deja să înceapă de la 1 ianuarie recalcularea tuturor pensiilor din România, astfel încât în anul 2021 practic absolut toți pensionarii să aibă o pensie recalculată”, a precizat ea.

Întrebată dacă vor există întârzieri la plata, țînând cont de faptul că recalcularea pensiilor va dura mai mult, Lia Olguța Vasilescu a spus că se va suplimenta numărul angajaților Casei de Pensii. Nu se știe însă când pentru că, spune ea, totul depinde de implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii. Iar momentan nu s-a făcut nici măcar licitația pentru acest soft.

Citiți și:  Avocata Ingrid Mocanu arunca BOMBA momentului despre noua lege a pensiilor! S-a aflat adevărul

„La Casă Națională de Pensii depinde foarte mult de softul care va trebui să fie. Dar că să poată să fie organizată licitația pentru softul de calcul pentru întreg sistemul de pensii, ar fi trebuit să avem legea, cât timp legea nu este publicată în Monitorul Oficial cei de la Casă Națională de Pensii nu pot să facă licitația pentru softul respectiv.

Deci depinde de foarte mulți factori care au o oarecare întârziere. 6 luni nu e puțîn”, a declarat Olguța Vasilescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.