Alertă pentru mii de pensionari! Pana la 30 iunie trebuie sa depuna acest DOCUMENT


Anunț important pentru pensionari. ANAF a anunțat noua dată până la care se poate depune declarația unică. Cum trebuie procedat și unde se poate depune?

Potrivit ANAF, noul termen de depunere a Declarației Unice este 30 iunie 2020, iar forumularul prevede reduceri pentru cei care vor plăti până la acea dată impozitele și contribuțiile pe anul 2019.

Declarația se poate completa pe calculator și se poate depune online:
– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

– precum și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

În ceea ce privește plățile, acestea se pot face online, inclusiv pe site-ul Ghiseul.ro.

Prin declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se declară, după caz:

– impozitul pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate şi contribuţiile sociale datorate, pentru anul 2019;
– impozitul pe veniturile estimate a se realiza din România şi contribuţiile sociale datorate, pentru anul 2020.

Cine trebuie să completeze declarația unică

Declarația Unică trebuie depusă de toate persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (mai puțin cei pentru care impozitul se reține la sursă), chirii, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, pisicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse.

În aceste condiții, inclusiv pensionarii care obțin și alte venituri în afară de pensie, vor trebui să depună Declarația Unică.

Plafonul peste care trebuie depuse aceste Declaraţii Unice este acelaşi ca şi în cazul persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale, respectiv echivalentul a 12 salarii minime brute garantate în plată (24.960 lei). Pensionarii vor depune Declaraţia Unică dacă depăşesc acest plafon şi vor plăti obligatoriu impozitul de venit de 10% şi asigurările de sănătate, încă 10%, nemaiplătind şi contribuţia pentru pensii (25%).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.