ALERTA! Orban, ANUNT despre starea de alerta


În contextul pandemiei de coronavirus și al numărului alarmant de noi cazuri, Ludovic Orban a subliniat că nu exclude posibilitatea prelungirii stării de alertă, dacă numărul de infectări va fi în continuare unul „semnificativ”. Totuși, premierul a adăugat că va fi posibil să nu prelungească starea de alertă doar dacă cetăţenii vor respecta regulile.

„Eu cred că soluţia este ca românii să respecte regulile în condiţiile date. Nu îmi doresc să mai impunem nicio restricţie. Dorinţa mea este ca viaţa să revină la normal, să nu mai afectăm nicio activitate economică, socială, culturală sau de altă natură. Lucrul acesta va fi posibil doar dacă, în condiţiile unei vieţi cât mai aproape de normal, oamenii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine şi îi vor păzi pe cei din jur”, a transmis Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă, la Suceava, unde a participat la prezentarea proiectului centurii municipiului Suceava.

Condițiile în care starea de alertă va fi prelungită
„Starea de alertă ne conferă posibilitatea de a adopta măsuri. În cadrul stării de alertă, dacă va fi necesar să luăm alte măsuri decât cele pe care le-am luat odată cu adoptarea hotărârii de guvern şi a ordinelor comune ulterioare hotărârii de guvern, o să luăm alte măsuri. (…) Când situaţia epidemiologică va permite, atunci vom apela şi la alte măsuri de relaxare. Deocamdată, vedem efectul măsurilor de relaxare care au fost luate, într-o cadenţă gândită. În funcţie de evoluţia epidemiei urmează alte măsuri. (…) Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Analizăm ce se întâmplă în interiorul acestor 30 de zile. Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă. Dacă nu, nu”, a precizat premierul.

În ce priveşte creşterea numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă, Ludovic Orban a apreciat că bilanţul nu a crescut „atât de îngrijorător cum încearcă unii” să acrediteze. Pe de altă parte, el a remarcat că alte persoane, „în special lideri din Opoziţie”, susţin că ar fi vorba despre o „întreagă paranoia cu acest virus” şi îi îndeamnă pe români la nerespectarea măsurilor de siguranţă.

„Nu i-aş spune val 2. Am putea vorbi de un val 2 dacă ar fi dispărut complet răspândirea virusului în comunitate. Acest lucru nu s-a întâmplat. (…) Sigur că a crescut interacţiunea între oameni, sigur că numărul de contacte între oameni este mult mai mare, atâta timp cât s-au deschis terase, mall-uri, spaţii comerciale. Oamenii se întâlnesc, ajung în contact unul cu celălalt mult mai des şi există într-adevăr o creştere, pe care o urmărim cu mare atenţie. Cea mai bună modalitate de a stăpâni această creştere este ca românii să respecte regulile pe care le-am stabilit”, a spus Orban.

Capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *