ALERTA Orban a trecut a AMENINTARI: ‘Dacă nu vor voluntari, îi vom detașa’

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că a fost solicitată către fiecare spital din Bucureşti lista cadrelor medicale din secţiile de Anestezie Terapie Intensivă. Dacă nu se reuşeşte completarea personalului cu voluntari în secţiile care tratează pacienţi Covid este evaluată posibilitatea detaşării de personal din secţiile care nu sunt foarte aglomerate.

Orban a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă România are personal medical suficient care să fie detaşat la spitalele care ar putea fi transformate în suport Covid.

“Deja am luat decizia în Bucureşti să transformăm, în spital Covid, Spitalul CFR 1 Witting şi spitalul Consiliului Judeţean Ilfov, Spitalul Judeţean Ilfov. Sunt transformate în spitale Covid, evident şi cu cadrele medicale. Avem o capacitate de 20 de paturi suplimentare de Terapie Intensivă la Matei Balş unde avem nevoie de cadre medicale, a făcut Ministerul Sănătăţii împreună cu domnul secretar de stat Raed Arafat evaluarea necesarului de cadre medicale. Mai avem cele 34 de paturi din spitalul modular construit de Asociaţia Dăruieşte Viaţa, unde, de asemenea, avem nevoie de personal medical şi căutăm soluţiile de detaşare”, a afirmat Orban.

El a mai spus că s-a solicitat fiecărui spital din Bucureşti lista cadrelor medicale de la ATI.

“Deocamdată, s-a solicitat către fiecare spital din Bucureşti lista cadrelor medicale din Anestezie Terapie Intensivă, evident, se evaluează numărul de cazuri tratate statistic în ultima perioadă pentru a se evalua în mod obiectiv posibilitatea de a disponibiliza şi a detaşa personal, care au mai puţini pacienţi în secţiile de ATI. Şi urmează, dacă nu se reuşeşte pe calea voluntariatului care este primul pas prevăzut în lege, să apelăm la detaşări”, a spus premierul.

El a menţionat că personalul detaşat va fi plătit suplimentar cu 50%.

“Reamintesc faptul că în lege s-a impus ceea ce ne-am dorit şi anume posibilitatea de a-i plăti suplimentar cu 50% pe cei care sunt detaşaţi. Aici este şi pe lângă conştiinţa care cred că ar trebui să funcţioneze la toate cadrele medicale pentru că nu putem să lăsăm fără asistenţă medicală bolnavii, mai ales bolnavii cu simpome grave din secţiile de Terapie Intensivă, pe lângă conştiinţă există şi un stimulent material pentru cei care sunt detaşaţi”, a precizat Ludovic Orban.

Stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *