ALERTA. Oficialii ne pregătesc pentru prelungirea stării de urgență?


Data de 15 mai, așteptată cu sufletul la gură de români pentru relaxarea măsurilor restrictive impuse de pandemia de coronavirus, nu mai este atât de sigură. Apar tot mai multe semnale de la nivel guvernamental că proiectul ridicării restricțiilor, în urma ridicării stării de urgență în România, este discutat prematur. Executivul ia în calcul mai multe situații după data de 15 mai, când va expira actuala stare de urgență, iar una dintre aceste variante este chiar prelungirea stării de urgență.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a exemplificat câteva cazuri concrete cu privire la modul în care ne vom trăi viaţa după data de 15 mai, odată cu posibila relaxare a măsurilor care asigură prevenirea răspândirii coronavirusului, anunță ADEVĂRUL. Raed Arafat a atras atenţia că măsurile sunt încă în analiză, unele putând fi modificate, dar că la început vor fi luate măsurile cu cel mai mic risc.

„Şcolile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunţat oficial. Copiii sunt cel mai puţin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere către profesori sau părinţi şi bunici. Este foarte greu să faci într-o şcoală distanţare, să ţii în pauză să nu interacţioneze copiii“, a subliniat şeful DSU.

El a precizat, la DIGI24, că purtarea măştii va fi obligatorie după 15 mai, în locurile publice închise şi în transportul în comun. Arafata precizat că pot fi folosite trei tipuri de măşti: masca de bumbac, masca chirurgicală şi masca de tip FFP2. „La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecţie mult mai bun, are mai multe straturi, nu este ca măştile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuţi în ea trebuie să o schimbi”, a spus Arafat. El a precizat şi că speră ca preţul măştilor să ajungă „la cel de dinainte“.

Citiți și:  Revine starea de urgență? Răspunsul de ultimă oră al lui Klaus Iohannis

Alte măsuri de relaxare a traficului date ca exemplu de Raed Arafat sunt: programul defazat, oamenii să vină în trei interale orare, lucrul de acasă unde este posibil, măcar parţial, sau ture de două săptămâni acolo unde se poate, anunță CAPITAL.

Însă ministrul Sănătății deocamdată nici nu se gândește la relaxare. Nelu Tătaru, a declarat că România e încă pe panta ascendentă a pandemiei de coronavirus. „Încă nu mă gânesc la relaxare, nu punem data de 15 mai. Suntem pe panta ascendentă a curbei, avem încă cazuri noi, avem încă focare noi, avem decese, persoane în terapie intensivă, persoane pe ventilator, pe suport cardiovascular”, a declarat, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a lăsat astfel să se înțeleagă că proiectul ridicării restricțiilor, în urma ridicării stării de urgență în România, este discutat prematur.

Pe de altă parte, șeful Cancelariei premierului Orban, Ionel Dancă, a anunțat că Executivul ia în calcul mai multe situații după data de 15 mai, când va expira actuala stare de urgență. Una dintre aceste variante este chiar prelungirea stării de urgență, a avertizat Ionel Dancă, costată DIGI24. O altă variantă, după data de 15 mai, ar fi înlocuirea actualei stări de urgență cu o stare de alertă, care ar avea restricții mai puțin dure. Într-o asemenea situație, de stare de alertă, în interiorul localităților s-ar putea circula fără niciun fel de restricții.

Citiți și:  Avocatul Piperea: Iohannis va decreta STARE DE URGENTA, ca să închida gurile celor care acuză fraude

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că starea de urgență se va prelungi cu siguranță, anunță ANTENA3. „Astăzi a crescut brusc numărul de infectări. Probabil o să crească și numărul de morți și deja e o pregătire de artilerie (…). Sigur va fi o prelungire a stării de urgență și dintr-un simplu motiv – ei vor păstra foarte multe măsuri restrictive. Nu se vor da drumul decât la puține lucruri, de exemplu circulația între localități va fi restricționată și atunci această restricționare nu poate fi făcută prin ordonanță de urgență.

Ea ar încălca unele drepturi. Drepturile de circulație, drepturile de a face adunări, de a merge la biserică sunt drepturi constituționale care nu pot fi oprite decât prin decret. Se va da un decret de prelungire, pariez cu dumneavoastră. Va fi o nebunie, va fi o formulă de presiune asupra Parlamentului ca să voteze prelungirea și vor da apoi ordonanțe militare de relaxare. Vor reglementa anumite domenii prin ordonanță militară, fără decret de prelungire nu poate funcționa ordonanța militară”, a spus Ion Cristoiu.

Sursa; ziare.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile