NOUTATIPOLITICA

ALERTĂ NAȚIONALĂ. Ungaria, cu ajutorul UDMR, cumpără Transilvania bucată cu bucată

UDMR Letters on the Occasion of the 29th Congress of

UDMR a devenit, ca partid, o anexă la FIDESZ-ul și guvernul lui Viktor Orban, care cumpără Transilvania pe bucăți, este avertismentul politologului Nicolae Țăranu, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Asta îi și reproșează un grup masiv de intelectuali maghiari UDMR-ului și anume că, dacă la început UDMR s-a constituit ca o platformă de interese și ideologii diverse a minorității maghiare din România, în ultima vreme partidul s-a centralizat și s-a oligarhizat complet, devenind și o filială a FIDESZ-ului lui Viktor Orban în Transilvania.

”Guvernul de la Budapesta cumpără pe bucăți Transilvania, cu sprijinul nemijlocit al UDMR, partener strategic la guvernare pentru toate partidele mainstream din România.

Paradoxul politicii românești este acela că UDMR pare un partid democratic, atașat majorității valorilor europene și Drepturilor Omului în raport cu majoritatea românească, în timp ce susține exact contrariul în interiorul minorității maghiare din România, în calitate de cutie de rezonanţă a lui Viktor Orban şi a FIDESZ și primind pentru asta stipendii importante de la statul maghiar – indirect, desigur – prin centre culturale sau asociații de cor, care cumpără castele în preajma Tg Mureș sau case în Cetatea Sighișoarei.

Marea problemă a UDMR este aceea că a devenit dependentă de FIDESZ și de politica de la Budapesta și nu prea mai poate face nici o mișcare politică în afara unui cerc care se îngustează tot mai mult, atât în plan european cât și în Ungaria.

Dacă Opoziția Unită condusă de Marki-Zay Peter va câștiga totuși alegerile din aprilie, UDMR va trebui să se reorienteze spre un model european și să renunțe la modelul schizoid de a declara una în România și exact opusul în Ungaria” mai spune universitarul. (B.I.)

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Un comentariu

  1. E neplăcut doar faptul că se creează impresia că în Ardeal se vorbește mult ungurește. În rest, suntem la fel. Despre originile popoarelor din zonă istoricii ar spune multe, dacă nu ar interveni, pretențiile politice. În fond, exceptând limba vorbită de voie sau de nevoie, diferența dintre un secui din Harghita și un ungur din Budapesta este doar că unul plătește impozitul către guvernul de la București, iar celălalt guvernului de la Budapesta.

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.

%d blogeri au apreciat: