Alerta METEO. Romania, lovita de vremea rea. Este prăpăd în mai multe județe

După mai multe zile în care am avut parte de vreme frumoasă, anotimpul rece își intră în drepturi. Deocamdată, vorbim despre un Cod portocaliu de inundații emis de către specialiști. Va fi prăpăd în mai multe județe.

Vremea o ia razna în România. După ce am avut parte de vreme frumoasă în decembrie și în primele zile ale lui ianuarie, acum totul s-a dat peste cap. În mai multe județe vor fi probleme foarte mari.

Mai multe județe, sub avertizare de inundații
Cei de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis, marţi dimineaţa, avertizări Cod portocaliu de inundaţii, valabile pe râuri din patru judeţe, până la ora 12:00.

Potrivit sursei citate, ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpada, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor (judeţul Vâlcea), pe râurile din bazinul hidrografic Jiul de Vest – bazin amonte S.H. Iscroni (judeţul Hunedoara) şi pe râul Motru – bazin aval S.H. Târmigani – amonte confluenţă cu râul Coşuştea (judeţele Gorj şi Mehedinţi).

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognozele hidrologice pentru fenomen imediate.

Județele sub avertizări Cod roşu de inundaţii pe râuri sunt Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, valabile pe durata următoarelor ore.

Județe aflate sub avertizare
Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 12:00, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor, judeţul Vâlcea, pe râul Motru – bazin amonte S.H. Broşteni, judeţele Gorj şi Mehedinţi şi pe afluenţii de dreapta ai Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru – amonte Ac. Ioneşti, judeţul Vâlcea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare şi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Motru – bazin amonte S.H. Târmigani. Avertizările au fost emise în urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.

Mai mult, luni a fost emisă o avertizare cod portocaliu şi cod galben, valabilă până joi după-amiază, pentru mai multe bazine hidrografice din toată ţara.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.