Alertă meteo ANM! România, afectată de fenomene extreme

Alertă meteo ANM! Vremea din România, afectată de fenomene extreme

Mai multe informări meteo sunt în vigoare în mare parte a ţării. Românii trebuie să fie atenţi dacă ies din case în anumite zone, pentru că informările vin şi cu mai multe atenţionări de tip Cod galben.

Vânt şi ploi în mare parte a ţării, transmite ANM
Astfel, până marţi, 9 februarie, la ora 12:00, este în vigoare o informare de ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp și izolat 30-35 l/mp.

La munte, la altitudini mai mici de 1.800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Alertă meteo ANM! Vremea din România, afectată de fenomene extreme

Vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40-60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

În prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum și cu intensificări ale vântului, mai transmit cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Coduri galbene de vânt puternic, respectiv polei
În cadrul acestei informări, cei de la ANM vin şi cu două atenţionări de tip Cod galben.

Primul Cod galben vizează intensificări ale vântului în Banat și în zona Carpaților Meridionali până luni, 8 februarie, la ora 12:00. În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70-90 km/h, iar îndeosebi la peste 1.800 m, rafalele vor depăși 100-120 km/h, spulberând zăpadă. În Banat, rafale vor depăși 55-65 de km/h și izolat 70 km/h.

Alertă meteo ANM! Vremea din România, afectată de fenomene extreme

Cel de-al doilea Cod galben vizează depuneri de polei în Moldova până luni, 8 februarie, la ora 20:00. În Moldova, temporar, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și burniță, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord și centru, transmit meteorologii ANM.

Cod galben de ceaţă în 5 judeţe
Luni dimineaţă, cei de la ANM au emis şi o atenţionare nowcasting Cod galben de ceaţă, pentru localităţi din judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman, valabilă până la ora 10:00.

Potrivit meteorologilor, în judeţul Brăila, în Măraşu, în judeţul Ialomiţa, în Feteşti, Făcăeni, Borduşani, Mihail Kogălniceanu, Vlădeni, Movila, Stelnica şi în judeţul Călăraşi, în Călăraşi, Modelu, Borcea, Chirnogi, Mânăstirea, Radovanu, Roseţi, Perişoru, Ulmeni, Ciocăneşti, Grădiştea, Mitreni, Jegălia, Spanţov, Cuza Voda, Chiselet, Dorobanţu, Unirea, Ştefan cel Mare, Căscioarele, Dichiseni, Olteniţa, se va semnala, local, ceaţă care determină vizibilitatea scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Ceaţă se va semnala şi judeţul Giurgiu, în Giurgiu, Comana, Băneasa, Frăteşti, Izvoarele, Prundu, Oinacu, Răsuceni, Vedea, Stăneşti, Daia, Putineiu, Greaca, Găujani, Malu, Toporu, Slobozia, Gostinu, Schitu, Gogoşari, şi în judeţul Teleorman, în Alexandria, Turnu Măgurele, Zimnicea, Islaz, Ţigăneşti, Bragadiru, Poroschia, Mârzăneşti, Piatra, Segarcea-Vale, Furculeşti, Ştorobăneasa, Pietroşani, Conţeşti, Salcia, Lunca, Cervenia, Liţa, Nanov, Vităneşti, Măgura, Suhaia, Bogdana, Saelele, Putineiu, Izvoarele, Seaca, Brânceni, Năsturelu, Lisa, Frumoasa, Smârdioasa, Traian, Viişoara, Uda-Clocociov, Fântânele, Dracea, Bujoru, Crângu, Răsmireşti, Ciuperceni.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!