Alertă meteo ANM de ULTIMA ORA! Cod Portocaliu şi Galben în România! Iarna spulberă ţara cu toată puterea

inistrația Națională de Meteorologie – ANM a emis, în cursul zilei de marți, un cod portocaliu și unul galben de vreme nefavorabilă.

Atfel, averizarea de cod portocaliu a fost emisă pentru cantități însemnate de precipitații în zona de munte a județelor Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Caraș Severin.

În zonele menționate specialiștii ANM prognozează că vor fi precipitații abundente și se vor acumula local 40…50 l/mp.

Codul portocaliu intră în vigoare începând cu ora 15 și expiră la ora 23 a zilei de marți.
Trebuie precizat că în comunele Beliș și Poiana Horea din județul Cluj mai multe case de vacanță au fost inundate de revărsările râurilor provocate de topirea bruscă a zăpezii. De asemena, în comuna Beliș viitorile au rupt două poduri.

Autoritățile sunt gata să intervină

În context, autoritățile au anunțat deja că la nivelul județelor unde sunt anunțate fenomene meteo periculoase, peste 5.000 de pompieri cu 3.300 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în ajutorul populației și autoritățile locale vizate de vremea instabilă.

Iar avertizarea meteorologică de cod galben vizează intensificări ale vântului și cantități mari de precipitații, precum și ninsori viscolite, mai ales la altitudini de peste 1700 m.

Alertă meteo ANM! Cod Portocaliu şi Galben în România! Iarna spulberă ţara cu toată puterea

Astfel, în cursul zilei de marți, 4 februarie, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar la munte vor fi precipitații mixte.

În noaptea de marți spre miercuri (4/5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la munte și în nordul Moldovei vor predomina ninsorile.

Intensificări ale vântului
Cantitățile de precipitații vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Vântul va avea intensificări în regiunile vestice și centrale, cu viteze în general de 55…65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90…100 km/h și va fi viscol.

Intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în restul teritoriului, dar în special în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăși 50…55 km/h. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș.

Intervalul de valabilitate al averizării de cod galben este: 04 februarie, ora 13:00 – 05 februarie, ora 08:00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.