Alerta medicala. STUDIUL despre CORONAVIRUS care produce și mai multă panică

Durerile de cap, starea de confuzie şi delirul, experimentate de unii dintre pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19, pot fi rezultatul unei invazii directe a coronavirusului la nivelul creierului, conform concluziilor unui studiu citat joi de agenţia AFP.

Studiul, deocamdată în stadiu preliminar, oferă indicii care susţin ceea ce până în prezent era doar o teorie în mare parte nedovedită.

Potrivit studiului, condus de specialista în imunologie Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale din Statele Unite, virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului, iar prezenţa acestuia în organul gândirii privează de oxigen celulele vecine.

Frecvenţa acestor cazuri nu este deocamdată cunoscută, scrie agerpres.ro.

Directorul departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco, S. Andrew Josephson, a lăudat tehnicile utilizate în acest studiu, precizând că ”a înţelege dacă există sau nu o implicare virală directă în creier este un lucru extrem de important”. Specialistul a adăugat, totuşi, că rămâne prudent până când cercetarea va fi evaluată de comunitatea ştiinţifică.

Faptul că Sars-CoV-2 ar fi capabil să penetreze bariera hematoencefalică, o structură care înconjoară vasele de sânge din creier şi încearcă să blocheze substanţele străine, nu este complet şocant, notează AFP. Însă, medicii au crezut că astfel de consecinţe neurologice observate la aproximativ jumătate dintre pacienţii spitalizaţi cu boala COVID-19 ar putea fi rezultatul unui răspuns anormal al sistemului imunitar, numit ”furtuna de citokine”, ce provoacă inflamaţia creierului, mai degrabă decât o invazie a virusului în creier.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *