Alerta medicala! Oamenii mor ca muștele! Imaginile terifiante care au îngrozit toată Planeta

Epidemia Covid-19 face ravagii în India, ucigînd mii de oameni în fiecare zi în marile orașe, inclusiv Delhi și Mumbai. Virusul se răspândește acum necontrolat și în mediul rural, cel mai vulnerabil, unde locuiesc 800 de milioane de indieni.

India a atins un nou record mondial de infectări, cu peste 375.000 de persoane pozitive Covid-19 în ultimele 24 de ore. Crematoriile din toată ţara nu mai reuşesc să facă faţă numărului mare de morţi, iar spitalele sunt sufocate și abia mai fac față.

Situația este extrem de dramatică în zonele rurale ale Indiei, unde se moare pe capete. Închiderile din orașe precum Mumbai și Delhi din ultimele două săptămâni au trimis mii de muncitori migranți înapoi în satele lor de origine, unii purtând virusul cu ei.

La 23 aprilie, Dhanraj Singh, un bărbat orb de 40 de ani, a ajuns la centrul comunitar de sănătate Sikanderpur din districtul Ballia din Uttar Pradesh, spunând că nu poate respira și cu febră. Singh s-a prăbușit apoi în doar „cinci-șapte minute”, spune un medicul care l-a văzut. Cadavrul său a fost predat familiei.

”Răspândirea este mult prea mare”, a spus el. „Zonele rurale sunt foarte lovite. Iar problema cea mai mare este că spitalele nu au oxigen”.

Uttar Pradesh a început să se confrunte cu o creștere a cazurilor în prima săptămână a lunii aprilie, după care au explodat începând din a doua săptămână. La 8 aprilie, statul a raportat 8.490 de cazuri noi, depășind vârful anterior de 7.016 cazuri înregistrate în septembrie 2020.

Un activist local din Ballia’s Sikanderpur ajută oamenii să aibă acces la oxigen, dar rareori cu succes. „Toți membrii familiei lor au aceeași poveste: fac febră și, dintr-o dată, nu mai respira. Dar nu există oxigen nicăieri”.

Oamenii ajung în momentul în care nu se mai poate face nimic sau, chiar dacă ar avea vreo șansă, lipsa paturilor și a oxigenului le răpește posibilitatea la tratament.

Ministrul sănătății din Uttar Pradesh afirmă însă că oxigenul nu lipsește și chiar a amenințat că va confisca proprietățiloe celor care răspândesc „zvonuri” și încearcă să „strice atmosfera”.

Manoj Kushwaha a stat patru zile internat într-un spital privat, dar și acolo s-a epuizat oxigenul. „Ni s-a spus să ne cumpărăm propria butelie, deoarece stocurile spitalului s-au epuizat”, a povestit soția sa, Sanjay Kushwaha. Transportat apoi la un spital raional, bărbatul a murit în cîteva ore, fără oxigen.

Profesorul Gopal Nath de la Institutul de Științe Medicale, Universitatea Banaras Hindu, are o viziune sumbră asupra situației. „Răspândirea este atât de gravă în sate încât oamenii nu știu ce să facă sau unde să meargă”, a spus el.

„De asemenea, testarea unor astfel este dificilă, pentru că vorbim de foarte mulți oameni și nu există un număr atât de mare de personal medical. Pentru a satisface cererea actuală, avem nevoie de zece ori mai mult personal”, explică expertul.

Potrivit unui studiu publicat de revista The Lancet, 83% din posturile de chirurg și medic sunt vacante în zonele rurale din India.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!