Alertă maximă în mai multe zone din UE. Breaking news

 

În Sicilia, pompierii încă încearcă să îmblânzească flăcările. Protecția Civilă trimite ajutoare și din alte regiuni italiene și a dublat turele pompierilor. Coloana de fum care s-a ridicat de pe insulă a fost fotografiată chiar și de NASA cu un satelit, atât de mare este amploarea incendiilor.

Sicilia continuă să ardă, șase morți în Turcia, incendii și în Grecia
Polizzi Generosa, Monreale, Petralia Soprana, Scillato, Misilmeri sunt câteva dintre localitățile în care au acționat sâmbătă pompierii. La Catania sunt 60 de case distruse sau grav avariate, dintre care 10 în zona Fossa Creta și 50 în zona Playa și în satele Ippocampo di Mare, Azzurro, Primosole, conform it.euronews.com

Flăcările au distrus unitatea balneară „Le capannine” și au forțat evacuarea a aproximativ 200 de persoane pe mare, 50 au fost salvate pe uscat și aproximativ 20 de persoane au beneficiat de găzduirea temporară garantată de Protecția Civilă municipală la cererea primarului Salvo Pogliese. Sâmbătă au fost înregistrate în total 115 cereri de asistență în toată provincia Catania. Zonele afectate au fost în general cele deja devastate de flăcări, dar au izbucnit noi incendii între Adrano, Belpasso și Santa Maria di Licodia.

Reggio Calabria a cerut stare de calamitate
Chiar și Reggio Calabria a cerut stare de calamitate. „Zeci de incendii au lovit zonele deluroase, ajungând în unele cazuri până la case. Există zone între Trunca, Oliveto și Santa Venere în care au ars dealuri întregi. Același lucru între Ortì și Terreti, iar acum zona Vito și Pentimele este, de asemenea, amenințată. Incendii care, în multe cazuri, par a fi provocate și care s-au răspândit din cauza căldurii puternice din aceste zile, ajungând la câțiva metri de case, au ucis animale și au distrus hectare întregi de păduri. Este un dezastru”, declară primarul Giuseppe Falcomatà într-un comunicat.

În Turcia, numărul victimelor incendiilor crește la șase persoane, ultimele două sunt gardieni forestieri. Coasta Mării Egee din sudul Turciei este în flăcări: de câteva zile, zonele turistice și hotelurile de lux au fost puse la grea încercare de incendii, care s-au răspândit pe kilometri, greu de stăpânit în ciuda operațiunilor masive de salvare, din cauza vântului, dar mai ales a temperaturilor care, în unele zonele țării, ating praguri care nu s-au înregistrat de zeci de ani. Pe Twitter, fotografiile și videoclipurile de urgență se multiplică sub hashtagul #PrayforTurkey.

Președintele Erdogan a survolat locurile afectate cu un elicopter și a anunțat că Guvernul va plăti mai întâi chiria și, apoi, reconstrucția pentru persoanele care și-au pierdut casele. Solidaritate din partea Uniunii Europene, care și-a exprimat dorința de a oferi sprijin.

Incendii și în vestul Greciei. Sâmbătă, patru sate au fost evacuate cu bărci private sau ale Pazei de Coastă. Incendiul a afectat o pădure la 30 de kilometri de Patras, al treilea oraș ca mărime din țară. În total, au fost 56 de incendii în 24 de ore, alimentate de căldură și vânt.

Lângă Visegrad, în Bosnia-Herțegovina, un incendiu violent amenință să înghită Vèliki Stolas, habitatul bradului roșu, cel mai bătrân copac din Europa, care trăiește într-o zonă foarte restrânsă.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *