Alertă MAXIMA în Europa! America trimite nave de război în Marea Neagră

Statele Unite intenționează să trimită nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Un oficial american din apărare a declarat că situația este monitorizată cu atenție și dacă se schimbă „vom fi gata să răspundem”.

Statele Unite iau în considerare trimiterea navelor de război în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstrație de susținere a Ucrainei pe fondul prezenței militare crescute a Rusiei la granița de est a Ucrainei, a declarat joi pentru CNN un oficial al apărării.

Marina SUA operează în mod obișnuit în Marea Neagră, dar o desfășurare a navelor de război ar trimite acum un mesaj clar Moscovei că SUA urmărește îndeaproape situația, a spus oficialul.

SUA este obligată să acorde o notificare de 14 zile cu privire la intenția sa de a intra în Marea Neagră în temeiul unui tratat din 1936, care acordă Turciei controlul strâmtorilor și nu este clar dacă s-a trimis încă o notificare în acest sens.

Citiți și:  Strategia NATO se reconfigureaza. Lovitura SOC pentru Ucraina chiar din partea vecinilor

Oficialul din apărare a mai spus că marina SUA continuă să trimită avioane de recunoaștere în spațiul aerian internațional peste Marea Neagră pentru a monitoriza activitatea navală rusă și orice mișcare a trupelor din Crimeea.

Situația s-ar putea schimba în orice moment
Deși SUA nu consideră comasarea forțelor rusești ca un semnal pentru o acțiune ofensivă, oficialul a declarat că „dacă situația se schimbă, vom fi gata să răspundem”. Evaluarea actuală a SUA este că rușii organizează antrenamente și exerciții, iar serviciile de informații nu au indicat faptul că ar exista ordine militare pentru acțiuni ulterioare, a spus oficialul, dar a menționat că sunt conștienți de faptul că situația s-ar putea schimba în orice moment.

Administrația Biden și comunitatea internațională și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile în creștere dintre Ucraina și Rusia. În ultimele săptămâni, cei din administrația Biden au vorbit frecvent cu omologii lor ucraineni.

Citiți și:  Va fi razboi?! Secretarul general al NATO: Există un ‘risc real’ de invazie a Ucrainei / ‘Ne pregătim pentru un eșec al diplomației’

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a declarat joi că SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate de prezenţa tot mai mare a trupelor ruseşti la graniţa ucraineană şi în Crimeea, peninsulă anexată de către Rusia.

„Statele Unite sunt din ce în ce mai preocupate de escaladarea recentă a atacurilor ruseşti în estul Ucrainei, în special de mişcările de trupe ruseşti la graniţa ucraineană”, a declarat Jen Psaki.

„Acestea sunt semne extrem de îngrijorătoare”, a adăugat ea, precizând că numărul de militari ruşi la graniţa cu Ucraina nu a fost niciodată atât de mare din 2014.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!