ALERTA! Marea Britanie trimite nave de război în Golful Persic! Criminalii din SUA si Israel vor sa arunce si Europa in razboi contra Iranului

Criminalii din SUA si Israel vor sa arunce si Europa in razboi contra Iranului

Imediat după atacul din noaptea de joi spre vineri, în urma căruia generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis de armata SUA, liderii lumii care s-au exprimat pe subiect au făcut apel la calm, acuzând printre rânduri Statele Unite ce încălcare a dreptului internațional.

Țările care s-au exprimat astfel au fost aliații tradiționali ai Iranului, Rusia și China, dar și Franța. Statele Unite a avut un singur aliat asumat în primele două zile, Israelul prin vocea lui Benjamin Netanyahu.

Astăzi, însă, o nouă super putere a intrat în jocul declarațiilor de partea americanilor. Marea Britanie nu numai că a invitat Iranul să iasă din izolare, dar consideră că acțiunea comandată de Donald Trump este justificată.

Ba mai mult, Guvernul de la Londra a anunțat că va trimite nave de război în apropierea coastelor iraniene.

Cerere către Iran

Londra a invitat duminică Teheranul să iasă din propria izolare şi a pledat pentru o calmare a tensiunilor după escaladarea acestora între Iran şi SUA ca urmare a uciderii generalului Qassem Soleimani de către o dronă americană în Irak, potrivit AFP şi Reuters.

Qassem Soleimani reprezenta o „ameninţare regională” şi SUA aveau „dreptul să se apere”, a declarat ministrul britanic de externe Dominic Raab pentru Sky News duminică.

„Înţelegem situaţia în care s-au aflat, dar intensificarea tensiunilor reprezintă un risc şi dorim acum să vedem o dezescaladare şi o stabilizare a situaţiei. Un război nu este în interesul nimănui”, a declarat ministrul. El a subliniat necesitatea „unei căi care să poată permite Iranului să iasă din izolarea sa internaţională”.

Şeful diplomaţiei britanice a spus că a avut o convorbire cu premierul irakian duminică dimineaţa, precum şi cu preşedintele irakian şi intenţionează să discute şi cu ministrul de externe iranian. Dominic Raab se va întâlni de asemenea în zilele următoare cu secretarul de stat american Mike Pompeo, care reproşase europenilor că nu au fost „destul de utili” cum ar fi trebuit în acest caz.

Boris Johnson se întoarce din vacanță

Premierul Boris Johnson, care urmează să se întoarcă duminică din vacanţa sa în Caraibe, nu a comentat încă moartea lui Soleimani, o tăcere criticată de opoziţia laburistă.

„Premierul este la comandă. Am fost în contact permanent în timpul vacanţei de Anul Nou”, l-a apărat duminică ministrul său de externe.

Intensificarea tensiunilor în regiune a agravat neliniştile rudelor cetăţenilor iraniano-britanici deţinuţi în Iran, precum Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care a fost arestat în aprilie 2016 la Teheran, iar apoi condamnată în septembrie al aceluiaşi an la cinci ani de închisoare pentru participare la manifestaţii împotriva puterii în 2009, ceea ce ea dezminte.

Soarta sa este „în centrul preocupărilor mele”, a declarat Raab, denunţând „intransigenţa regimului iranian” faţă de prizonierii deţinători de dublă cetăţenie care au fost „trataţi în mod înspăimântător”.

Regatul Unit şi-a revizuit sâmbătă recomandările făcute cetăţenilor săi interesaţi să călătorească, sfătuindu-i să nu se deplaseze în Irak şi Iran.

Nave militare ale Royal Navy va escorta navele comerciale care arborează pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, a anunţat sâmbătă ministrul britanic al apărării.

Vezi: Care vor fi consecințele asasinării celor doi generali, iranianul Qasem Soleimani și irakianul Abu Mahdi al-Muhandis?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.