ALERTA! MAI, recomandări de ULTIMĂ ORĂ în contextul VREMII SEVERE

Ministerul Afacerilor Interne recomandă populației să rămână în spații închise și să evite deplasarea în zonele cu copaci înalți, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate în cazul în care vântul va bate cu putere sau vor fi căderi de grindină.

Recomandările reprezentanților MAI vin în contextul în care, până marți seară cea mai mare parte din țară se va afla sub incidența unor atenționări meteorologice de cod galben de vreme severă.

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al MAI:

Începând de astăzi, de la ora 14.00 și până mâine seară, cea mai mare parte din țară se va afla sub incidența unor atenționări meteorologice de Cod Galben de vreme severă.

Astfel, până în această seară, la ora 23.00, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, în Transilvania, Dobrogea și la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Se pot acumula cantități de apă care vor depăși 25 – 35 l/mp.

O altă atenționare este valabilă pentru perioada 6 mai, ora 23.00 – 7 mai, ora 23.00. Potrivit acesteia, în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități de apă ce pot ajunge, pe alocuri, la 50 – 60 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat de grindină.

Mai ales pe parcursul zilei de marți, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h.

Având în vedere fenomenele prognozate, efectivele MAI vor fi la datorie în toată această perioadă, pentru prevenirea și gestionarea oricăror situații de urgență care ar putea fi cauzate de vremea nefavorabilă.

În funcție de situația din teren, în județele în care aceste fenomene se vor manifesta cu intensitate sporită, vor fi activate grupele operative, astfel încât, în situația apariției unor situații de risc pentru populație, să poată fi asigurate, cu celeritate, toate resursele necesare intervențiilor specifice.

Recomandăm populației ca, în situația manifestării vântului puternic și căderilor de grindină, să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci înalți, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, este necesar ca autoturismele să fie parcate în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

În zonele montane, dar și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la altitudini de peste 1.500 m vântul va avea intensificări de peste 70 – 80 km/h spulberând zăpada.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le recomandăm celor care pornesc la drum în zonele montane să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să aibă autovehiculul echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne este în legătură permanentă cu Centrul Național de Conducere Integrată, care monitorizează situația la nivel național, asigurând coordonarea și necesarul de resurse pentru misiunile în desfășurare.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu