Alertă la nivel mondial privind RAZBOIUL! Iranulul se pregăteşte pentru confruntarea decisivă cu SUA. VIDEO

Iranul examinează nu mai puţin de 13 scenarii în vederea răzbunării asasinării generalului Qassem Soleimani vineri, în Irak, de către forţele americane. Anunţul a fost făcut de Fars Ali Shamkhani, secretarul general al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene, după cum relatează Reuters.

”Americanii trebuie să ştie că, pentru moment, 13 scenarii de răzbunare au fost dezbătute în cadrul Consiliului, iar în pofida faptului că un consens se formează în jurul scenariului celui mai slab, punerea acestuia în aplicare ar putea fi un coşmar istoric pentru toţi americanii”, avertizează Ali Shamkhani.

Autorităţile iraniene avertizează că nu va rămâne nepedepsită asasinarea generalului Soleimani, comandantul Forţei Al-Qods, o unitate de elită însărcinată cu operaţiunile externe în cadrul Gardienilor Revoluţiei – armata ideologică iraniană – şi arhitectul politicii iraniene în Orientul Miojlociu. Acesta a fost ucis vineri la aeroportul din Bagdad, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) ordonat de către Donald Trump.

Rămăşiţele generalului Soleimani au fost aduse marţi în oraşul său natal, Kerman, în sud-estul Iranului, unde comandantul Forţei Al-Qods urmează să fie înhumate. Televiziunea publică iraniană a anunţat că o busculadă sângeroasă a avut loc în timpul acestei noi adunări în masă.

Funeraliile generalului au fost amânate, după ce cel puțin 40 de persoane au murit într-o busculadă, în timp ce milioane de iranieni s-au adunat să participe la eveniment, au anunțat autoritățile locale, citate de BBC.

Noua dată pentru funeraliile generalului va fi anunțată ulterior, au mai transmis oficialii iranieni.

”Ne vom lua revanşa, o revanşă intensă şi decisivă”, a promis generalul Hossein Salami, comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei în faţa mulţimii, la Kerman, informează News.ro. La fel ca la Teheran, o mulţime imensă a venit să-i aducă un ultim omagiu generalului Soleimani, strigând ”Moarte Americii!” şi agitând steaguri iraniene.

Duelul declaraţiilor pe axa Washington-Teheran

„Nu ameninţaţi niciodată naţiunea iraniană”, a scris luni pe Twitter preşedintele iranian Hassan Rouhani, ca răspuns la declaraţiile preşedintelui american Donald Trump, care a ameninţat sâmbătă că va viza 52 de ţinte iraniene, notează France Presse.

„Cei care se referă la numărul 52 ar trebui să-şi amintească şi numărul 290. #IR655”, a scris Rouhani într-o referire la tragedia Airbusului zborului Iran Air 655, doborât în iulie 1988 de o navă americană deasupra Golfului şi care a costat viaţa a 290 de persoane. La mai bine de trei decenii de la producerea catastrofei aviatice, Iranul aşteaptă în continuare scuze oficiale din partea Statelor Unite.

Trump a avertizat sâmbătă Teheranul că Statele Unite au identificat 52 de situri în Iran şi că vor lovi „foarte rapid şi foarte dur” dacă Republica islamică atacă personal sau ţinte americane. Unele dintre aceste situri iraniene „sunt de nivel foarte ridicat şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană”, a precizat Trump pe Twitter. „Statele Unite nu mai vor ameninţări!”, a avertizat el, potrivit Agerpres.

Trump a subliniat valoarea simbolică a acestei cifre, făcând o legătură cu criza ostaticilor din 1979. Preşedintele american şi-a multiplicat mesajele ameninţătoare faţă de Republica islamică după eliminarea, vineri, într-un raid american la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani.

Teheranul a promis că va „răzbuna dur” această moarte la momentul potrivit, inclusiv prin acţiune militară.
Trump a ameninţat din nou duminică Teheranul cu „represalii majore” în caz de atac iranian asupra instalaţiilor americane din Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.