ALERTA internationala. EUROPA in PERICOL. Rusia, AVERTISMENT pentru SUA


Rusia a avertizat vineri SUA împotriva retragerii ‘extrem de iresponsabile’ din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), în ajunul expirării, la 2 februarie, a ultimatumului dat Moscovei de către Washington, informează AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se exprime vineri asupra viitorului acestui important tratat de dezarmare, semnat la sfârşitul Războiului Rece, în condiţiile în care cele două puteri se acuză reciproc de încălcarea pactului, din care SUA ameninţă să se retragă.

‘Noi considerăm că acest tratat este necesar. El este în interesul securităţii noastre, al securităţii europene. Ar fi extrem de iresponsabil să-l subminăm prin acţiuni unilaterale’, a avertizat ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, potrivit declaraţiilor sale difuzate de televiziunea publică rusă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat, la rândul său, că Rusia aşteaptă să primească vineri o ‘notificare din partea SUA’ privind soarta Tratatului INF.

‘Reticenţa americanilor de a ne auzi argumentele şi de a purta negocieri pe fond cu Rusia pare să indice că decizia de a rupe tratatul a fost luată demult la Washington’, a spus Peskov, adăugând că ‘este foarte probabil ca această decizie să înceapă să fie pusă în aplicare în următoarele zile’.

SUA reproşează Rusiei, în special, dezvoltarea rachetei 9M729, capabilă să transporte o ogivă nucleară şi care, potrivit Washingtonului şi NATO, are o rază de acţiune de peste 500 km şi, prin urmare, încalcă acordul.

Washingtonul a dat Moscovei termen de 60 de zile, care expiră la 2 februarie, pentru a distruge această rachetă într-o manieră verificabilă, în condiţiile în care Rusia insistă că racheta sa are o rază de maximum ‘480 km’. Tratatul INF, încheiat în 1987, interzice dezvoltarea şi desfăşurarea rachetelor cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 km.

Rusia, care susţine că vrea să joace ‘transparent’, a prezentat presei săptămâna trecută racheta Novator 9M729, dezminţind acuzaţiile. În schimb, Moscova acuză Washingtonul că încalcă Tratatul INF, în special, prin sistemul său antirachetă instalat în România şi care în viitorul apropiat urmează să fie desfăşurat şi în Polonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.