Alerta in Europa. REACTIA Moscovei pe fondul acumulării de forţe NATO în Polonia

Avertisment de ultim moment venit de la Moscova. Rusia este hotărâtă să ofere un răspuns proporţional şi adecvat la acumularea de forţe NATO în Polonia. Anunțul a fost făcut de ministerul de Externe al Rusiei.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat, sâmbătă, că răspunsul Moscovei la acumularea de forţe NATO în Polonia va fi ”proporţional şi adecvat”, a relatat agenţia de ştiri Interfax, care a citat un diplomat rus.

”Un răspuns, ca întotdeauna, va fi proporţional şi adecvat, menit să neutralizeze potenţialele ameninţări la adresa securităţii Federaţiei Ruse”, a declarat Oleg Tiapkin, şeful unui departament al Ministerului rus de Externe responsabil de relaţiile Rusiei cu Europa, conform Reuters.

Președintele Poloniei a spus în ziua de vineri, 10 iunie, că este necesară o prezență mai puternică a NATO în regiune, din motive de securitate. El a subliniat, la finalul Summitului B9, că ţările participante îşi doresc „o prezenţă avansată mai puternică a NATO” în regiune.

Polonia cere o prezență avansată mai puternică a NATO
„Suntem în prima linie a frontului (…), ochii NATO sunt asupra noastră. Vrem să ne asigurăm că există o prezenţă avansată mai puternică a NATO”, a declarat Andrzej Duda la finalul summitului care a avut loc la București.

Totodată, acesta a subliniat că grupurile de luptă trebuie să fie ridicate la rang de brigadă, astfel încât să putem vorbi de o „apărare avansată”, ci nu doar de o „prezență avansată”. În acest context, președintele Poloniei a explicat că o brigadă cuprinde minim 3.000 de militari.

În altă ordine de idei, amintim că președintele american Joe Biden le-a transmis șefilor de state aliate de pe Flancul Estic al Alianței Nord Atlantice (NATO) că este nerăbdător să îi revadă în cadrul summit-ului NATO care va avea loc la Madrid, se arată într-o postare pe contul său oficial de Twitter.

SUA se angajează să apere Flancul Estic al Alianței
De asemenea, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) a precizat că țara sa se angajează să apere Flancul Estic al Alianței, dar să și consolideze securitatea energetică a regiunii. Locatarul Casei Albe a mai spus că Statele Unite ale Americii vor lucra împreuna cu NATO pentru a sprijini Ucraina.

Președintele american a mai spus că statele B9 se află în prima linie a răspunsului colectiv al comunității den euroatlantice în faţa agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei în Ucraina, potrivit unor surse.

De asemenea, mesajul locatarului de la Casa Albă reafirmă angajamentul pe care Statele Unite ale Americii l-au luat cu privire la asigurarea securităţii statelor B9, dar și a tuturor statelor membre ale Alianței Atlanticului de Nord, în faţa oricăror acte de agresiune, inclusiv prin implementarea unor măsuri robuste de descurajare a ameninţărilor la adresa securităţii statelor aliate din regiune.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *