Alertă în Balcani. Erdogan ar fi ordonat generalilor scufundarea unei nave greceşti

Cotidianul german Die Welt susține, într-un articol publicat marți, că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan ar fi vrut să provoace un incident militar ingenios cu Grecia în Mediterana de Est, miza fiind cu adevărat mare.

Articolul, intitulat „Războiul calculat al lui Erdogan”, susține că „dacă ar fi fost după Erdogan, navele sale militare ar fi scufundat de mult un vapor grecesc în Mediterana”, scrie ziarul grecesc Kathimerini.

Acesta arată că, potrivit dezvăluirilor făcute de Die Welt, care citează surse militare turcești, Erdogan le-ar fi cerut generlilor săi în urmă cu câteva zile să scufunde o navă a Greciei, dar să aibă grijă ca în timpul acțiunii să nu fie nicio persoană ucisă.

Generalii s-ar fi opus, însă. Altcineva din anturajul președintelui turc ar fi sugerat atunci să fie doborât un avion de luptă grecesc, pentru că pilotul ar fi putut să se catapulteze și nu ar fi murit. Dar generalii au refuzat din nou

Turcia și Grecia sunt implicate de mai multe săptămâni într-un conflict din ce în ce mai miliarizat, generat de războiul pentru resursele naturale din Mediterana și controlul asupra perimetrelor de explorare.

O miză galactică
Turcia a investit masiv în nave de foraj maritim care operează și în Mediterana și în Marea Neagră, și, ca o victorie, Erdogan a anunțat recent că țara sa a descoperit cel mai mare zăcământ din istoria sa, în Marea Neagră, în apropiere de perimetrul românesc Neptun Deep.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută.

Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei care ar putea fi decise la Consiliul European din 24 septembrie, ca răspuns la diferendul între Atena şi Ankara privitor la Mediterana Orientală, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Măsurile respective, menite să limiteze capacitatea Turciei de a face explorări pentru gaz natural în apele disputate, ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene, a menţionat Borrell.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.