Alerta globala. Avertismentul oamenilor de stiinta: VINE POTOPUL!

Schimbările climatice, un subiect la ordinea zilei, oarecum umbrit, în ultimul timp, de crizele provocate de răspândirea noului coronavirus, rămâne, totuși, în atenția oamenilor de știință. Astfel, un ultim studiu pe această temă elaborat un grup internațional de cercetători britanici și australieni arată că modificările survenite la nivel climatic vor conduce la creșterea numărului de inundații dezastruoase.

Potrivit oamenilor de știință, a cărui lucrare a fost publicată pe Phys.org, se vor înmulți inundațiile catastrofale și, în al doilea rând, va spori suprafața de uscat care va fi acoperită de ape.

Peste numai 80 de ani, vor exista, la nivel global, cu 50% mai multe teritorii, la nivel global, amenințate de revărsarea râurilor, a fluviilor.

”Suprafața acestor teritorii trece de 800.000 de kilometri pătrați. În zona inundabilă se vor afla cel puțin 225 milioane de oameni, iar pagubele economice provocate de inundații, ce vor deveni, în timp, o amenințare de tot mai mare amploare, vor depăși 14 trilioane de dolari, adică mai mult de 20% din PIB-ul mondial”, spune Ebru Kirezci, unul dintre autorii lucrării de cercetare.

Inundații catastrofale care, în prezent, se întâmplă cam o dată la 100 de ani, vor avea loc de 10 ori mai frecvent, atrage atenția Kirezci.

Potrivit afirmațiilor sale, acest scenariu îngrijorător, dovedit nu doar de studiul nostru, dar și de alte lucrări similare, bazate, toate pe calcule și programe de simulare de înaltă precizie, va deveni realitate dacă acum nu se iau măsuri ferme.

DCNEWS.RO

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *