Alertă! Ecaterina Andronescu anunță dezastru total. Cine e de vină?

Ecaterina Andronescu deține pentru a patra oară funcția de ministru al Educației, fiind poate persoana care și-a lăsat cel mai mult amprenta pe acest domeniu, de la Revoluție și până în prezent.

Acest lucru nu o face pe Andronescu să nu recunoască dezastrul din sistemul de învăţământ, fără să vorbească, totuşi, şi despre motivele care stau la baza acestei stări de fapt.

„M-am uitat puţin pe cifrele pe care le avem acum în învăţământul preuniversitar. Dacă în anul 2003 aveam 4,3 milioane de elevi în învăţământul preuniversitar, astăzi avem 2,65 milioane. Adică este o cădere absolut dramatică. Cred că este cea mai mare problemă cu care se confruntă România. Dacă o promoţie avea în 2001, când am făcut proiectul de informatizare a repartizării elevilor de gimnaziu în liceu, 259 de mii de elevi, acum avem 150 de mii. Din cei 150 de mii care au dat evaluarea după clasa a opta, în anul 2018, 55 de mii, adică 36%, au luat note mai mici de 5. Nu cred că vreunul dintre dumneavoastră îşi imaginează că din cei 55 de mii putem avea absolvenţi de liceu cu diplomă de Bacalaureat ca să mizăm pe ei că vor opta pentru universităţi. Ca urmare, nu cred că vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenţi de liceu peste trei ani de zile. Ce se va întâmpla cu universităţile noastre? Trebuie să găsim soluţii”, a declarat ministrul Educaţei în faţa corpului academic al Universităţii “Ovidius”.

Una dintre soluţiile propuse de Ecaterina Andronescu este atragerea studenţilor străini, lucru care pe lângă faptul că ar răspunde internaţionalizării, ar genera taxe suplimentare şi ar face posibilă păstrarea în continuare a tuturor programelor de studiu.

Despre factorii determinanţi pentru situaţia dezastruoasă din Educaţie vorbeşte însă profesorul universitar Mihaela Miroiu:

„Ceea ce spune ministra Educaţiei aici este corect. Despre cauze însă tace. Despre cauzele exodului uriaş pe timp de pace. Cei care au plecat au vrut, printre altele, şcoli mai bune pentru copiii lor. Cu programe şi metode didactice omenoase şi formative. Cu profesori foarte bine recrutaţi, bine plătiţi şi trataţi corect şi cu respect. În învăţământul ultimelor două decenii au ajuns mai ales cei care nu au reuşit să găsească o slujbă cu studii superioare mai bine plătită. Au ajuns mai ales cei care aveau relaţii ca să obţină un serviciu pentru care nu aveau nici competenţe nici vocaţie. Inspectorii şi directorii au fost numiţi sau aleşi sub presiunea partidelor locale. Rectorii rezistă cât sunt obedienţi cu ministerul, iar decanii cât sunt obedienţi faţă de rector. Iar recrutarea celor mai tineri depinde de cei din urmă. Când oamenii au plecat din ţară au plecat şi din şcolile ei. Și mai ales şi din cauza lor. Vă spune asta un om care anul acesta a împlinit 40 de ani de profesorat,” a declarat Mihaela Miroiu, pe pagina sa de Facebook.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *