ALERTA Cutremur valutar fără precedent!

Moneda euro s-a depreciat din nou, de această dată la un minim al ultimelor două decenii. Acest lucru se întâmplă din cauza energiei din ultima perioadă. Există mai mulți factori în joc atunci când se compară euro și dolarul, care acționează în tandem cu conflictul în curs de desfășurare din Ucraina și inflația în creștere în ambele regiuni.

Euro s-a depreciat la un nou minim! Nu s-a mai văzut așa ceva de 20 de ani. Criza energetică a dus la acest scenariu
Marți dimineață, euro s-a tranzacționat la un minim al ultimelor două decenii, de 0,9903 în raport cu dolarul american, iar analiștii estimează că moneda unică va continua să scadă.

„Perspectivele noastre, tranzacțiile noastre și poziția noastră strategică sunt cu siguranță înclinate spre o depreciere suplimentară a monedei euro din punctul în care ne aflăm acum”, a declarat marți Luis Costa, șeful strategiei CEEMEA la Citibank, în cadrul emisiunii „Squawk Box Europe” de la CNBC.

De asemene, Kenneth Broux, analist la Societe Generale în Londra, spune „ceea ce încercăm să ne dăm seama este cât de mult din evoluţia monedei euro este cauzat de nivelul redus al lichidităţilor în timpul verii şi cât de mult de fluxurile de capital. Dar desigur creşterea preţului gazelor este o veste proastă pentru întreaga regiune”.

Există mai mulți factori în joc atunci când se compară euro și dolarul, care acționează în tandem cu conflictul în curs de desfășurare din Ucraina și inflația în creștere în ambele regiuni.

Prețurile la gazele naturale au crescut puternic în Europa
Prețurile cu ridicata ale gazelor naturale în Europa au crescut puternic luni, după ce Rusia a anunțat lucrări de întreținere neprogramate la conducta sa principală către Germania, Nord Stream 1, în timp ce valurile de căldură au pus o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu energie.

Pentru a avea o imagine completă, trebuie să privim dincolo de Europa și Statele Unite, spune Costa.

„Să nu uităm că există un nivel suplimentar de complexitate din cauza încetinirii creșterii economice în China, care, evident, afectează Europa cu o magnitudine mult mai mare în comparație cu impactul din Statele Unite”, a spus el.

China a avut o creștere a PIB-ului de doar 0,4%
China a ratat așteptările privind PIB-ul, înregistrând o creștere de doar 0,4% în al doilea trimestru. Cea de-a doua mare economie a lumii s-a luptat cu consecințele celei mai grave epidemii de Covid-19 din țară de la începutul anului 2020.

Până în luna mai, piețele „luau în considerare direcții de zbor de tip hawkish” pentru Banca Centrală Europeană și Banca Angliei, potrivit lui Costa, dar aceste planuri au „implodat” în ultimele luni.

„Vorbind despre ridicarea BCE… Este absolut evident că marja de manevră a BCE pentru a ridica ratele va fi minimă”, a spus el.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *