Alerta. Caz de SOC ANAFILACTIC dupa ce a primit vaccinul AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a precizat marţi că femeia de 46 de ani din judeţul Olt care a intrat în şoc anafilactic după prima doză de vaccin AstraZeneca este „în stare generală foarte bună şi urmează să fie externată” de la spitalul din Slatina.

„În cursul zilei de 21 februarie a fost înregistrat un caz de reacţie alergică major, un caz de şoc anafilactic la o persoană de sex feminin, de 46 de ani, care după administrarea primei doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, la aproximativ 10 minute, a dezvoltat fenomene alergice, care au evoluat către scăderea valorilor tensionale, cu instalarea criteriilor de şoc anafilactic. S-a intervenit rapid, conform procedurilor în vigoare, evoluţia fiind rapid ameliorată. În circa şapte minute, practic, pacienta era cu stare generală mult ameliorată. A fost transportată cu ajutorul echipajului medical de urgenţă pentru continuarea monitorizării în spitalul din municipiul Slatina, unde este cu stare generală foarte bună şi urmează să fie externată, din datele care ne-au fost furnizate”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

În opinia sa, la acest moment, nu este recomandat ca femeia să efectueze şi doza de rapel.

„Se contraindică absolut efectuarea rapelului cu acelaşi tip de vaccin în cazul persoanei respective. De asemenea, foarte probabil că nu se mai efectuează rapel nici cu celelalte tipuri de vaccinuri, pentru că sunt precauţiuni ridicate la persoanele care au o reacţie anafilactică după orice tip de vaccin. Deci, din acest punct de vedere, probabil că nu se va mai administra o doua doză de vaccin, categoric nu cu vaccinul de la AstraZeneca. Deci, aici, răspunsul este cât se poate de clar. În ceea ce priveşte doza a doua cu un alt tip de vaccin, cred că este mai prudent, la acest moment, să nu se administreze cea de-a doua doză”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a prezentat şi un bilanţ al reacţiilor adverse înregistrate în ultima săptămână.

„Evaluarea profilului de siguranţă din săptămâna 15-21 februarie 2021 – au fost raportate 1.288 de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile, dintre care 87% au fost raportate pe platforma ANMDMR, restul fiind raportate direct la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacţii adverse post-vaccinale a fost de 41 de ani, cu extreme între 16 şi 85 de ani; dintre acestea, 66% au fost persoane de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor, după cum ştim, 1.263 de reacţii au fost clasificate ca nesevere”, a mai precizat el.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare şi până în data de 21 februarie au fost raportate 4.184 de cazuri de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile, a menţionat medicul militar.

„Cu o rată de circa trei cazuri la 1.000 de doze administrate, fiind considerate reacţii rare, dacă ne uităm la modalitatea în care ele sunt prezentate în rezumatul caracteristicilor produsului, cu o frecvenţă de la unul pe 1.000 până la unul pe 10.000”, a adăugat Gheorghiţă.

Sursa: AGERPRES

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!