Alertă de ULTIMA ORA de la ambasada SUA la Chișinău: cetățenii americani sunt sfătuiți să plece imediat din Transnistria

Ambasada SUA din Republica Moldova a emis o alertă de securitate pentru cetățenii americani aflați în Transnistria.

„Pe 25 și 26 aprilie au fost explozii în Tiraspol și lângă Mayak, în regiunea separatistă Transnistria. Ambasada SUA monitorizează îndeaproape situația. Sfătuim cetățenii americani aflați în Transnistria să plece imediat”, este anunțul publicat pe pagina de internet a ambasadei.

Rusia consideră incidentele recente din regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova drept o tentativă de a atrage această regiune în conflictul mai amplu din Ucraina, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, transmite Reuters, informează Agerpres.

Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au instituit cod roşu de alertă teroristă după producerea mai multor explozii în cursul zilelor de luni şi marţi. Liderul separatiştilor, Vadim Krasnoselski, a dat vina pe anumite grupări care au venit din Ucraina şi a îndemnat la reţinere pentru a evita izbucnirea unui conflict militar.

Citiți și:  Deputat rus, amenința direct Republica Moldova: "Va fi o repetare a scenariului ucrainean"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, pentru a pleda apoi pentru intrarea trupelor Moscovei în această zonă prorusă. De asemenea, reprezentanta diplomaţiei ruse a spus că ţări occidentale cer în mod deschis Ucrainei să atace Rusia şi a avertizat că Occidentul ar trebui să ia în serios Moscova atunci când aceasta afirmă că loviturile asupra teritoriului rus vor conduce la un răspuns.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a comentat remarcile ministrului de externe britanic Liz Truss privind înarmarea Ucrainei, a declarat că a oferi armament greu Kievului ameninţă securitatea continentului european. „Această tendinţă de a inunda Ucraina cu arme, în special cu armament greu, reprezintă acte care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”, a afirmat Peskov.

Citiți și:  Planul ui Putin, devoalat! Cine urmează după Ucraina?

Rusia a raportat miercuri o serie de explozii în sudul ţării şi un incendiu la un depozit de muniţii aflat la circa 20 de kilometri de frontiera sa cu Ucraina.

Pe de altă parte, Zaharova a acuzat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) că transmite serviciilor secrete occidentale şi ucrainene informaţii despre localizarea forţelor ruse şi proruse. Ea a menţionat că anchetatorii din autoproclamata ‘Republică Populară Doneţk’, care este susţinută de Moscova, vor furniza dovezi suplimentare în această privinţă.

OSCE are o misiune de monitorizare în estul Ucrainei, unde separatiştii sprijiniţi de Moscova luptă contra armatei ucrainene începând din 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.