fbpx
GENERAL

Alegeri trucate in Rusia, partidul lui Putin a obtinut peste 70% in fiecare regiune. Observator: “S-au facut lucruri absolut de neconceput”

Rusia a incheiat alegerile regionale si municipale, inclusiv in cele patru regiuni estice anexate din Ucraina. Partidul lui Putin a castigat peste tot, anunta agentiile internationale de presa.

Scrutinul, care a durat o saptamana si s-a incheiat duminica, a avut loc pe fondul criticilor privind fraudarea voturilor. Datele publicate de Moscova si de oficiali imputerniciti au aratat ca alegatorii din regiunile ucrainene afectate de razboi Donetk, Luhansk, Zaporojie si Herson au votat partidul lui Putin, Rusia Unita, in proportie de peste 70% in fiecare regiune.

Toti aliatii Rusiei, cu exceptia catorva, recunosc aceste regiuni ca facand parte din Ucraina.

Rezultatele inseamna ca guvernatorii alesi de Moscova in aceste teritorii, un amestec de comandanti militaru separatisti si politicieni locali pro-rusi de mica anvergura, castiga mandate complete.

Niciuna dintre cele patru regiuni nu este controlata in totalitate de armata rusa.

Ucraina, care a inceput in iunie o contraofensiva istovitoare pentru a-si elibera teritoriile, a recuperat incet-incet teritoriu in regiunea Zaporojie si a revendicat, de asemenea, unele progrese in Donetk, in jurul orasului devastat Bahmut.

Dmitri Medvedev, fost presedinte rus si lider al Rusiei Unite, a multumit tuturor alegatorilor care s-au prezentat la vot in regiunile anexate.

In intreaga Rusie, Rusia Unita a castigat toate alegerile pentru guvernatori provinciali la care a participat. Cu toate acestea, in regiunile in care s-a votat, competitia electorala a fost trucata, deoarece candidatii puternici, inclusiv unii din principalul partid de opozitie al Rusiei, Partidul Comunist, au fost blocati de autoritati sa candideze.

Toate fortele politice semnificative si legale din Rusia, inclusiv mozaicul de partide de opozitie care ofera o aparenta de concurenta la urne, sunt in general loiale lui Putin si sustin razboiul din Ucraina.

Stanislav Andreiciuc, copresedinte al Golos, un grup pentru drepturile alegatorilor desemnat „agent strain” de catre guvernul rus, a declarat ca exemplele de fraudare a voturilor in multe parti ale Rusiei au aratat ca „acestea nu sunt alegeri reale”.

Andreiciuc a declarat ca organizatia sa a primit rapoarte despre candidati ai opozitiei care au fost retinuti, despre masini vandalizate si, intr-un caz, despre documente de recrutare militara care au fost livrate observatorilor electorali. „Se fac lucruri absolut de neconceput”, a spus el.

Dar Kremlinul a declarat ca alegerile au fost libere si corecte in Rusia si ca sondajele de opinie si numeroasele victorii electorale arata ca Putin este de departe cel mai popular politician din tara.

Printre sefii regionali realesi s-a numarat si puternicul primar al Moscovei, Serghei Sobianin, un aliat apropiat al lui Putin. Practic fara opozitie, primele rezultate au aratat ca Sobianin a obtinut peste 75% din voturi in capitala rusa.

In 2013, Sobyanin a fost aproape invins de luptatorul anticoruptie Alexei Navalnii. Politicianul de opozitie, care a fost incarcerat in 2020 pentru acuzatii vechi de frauda despre care aliatii sai spun ca au fost un pretext pentru a pune capat activitatii sale politice, a condamnat votul din spatele gratiilor.

Observatorii spun ca una dintre putinele curse reale din cele 11 fuse orare ale Rusiei a aparut in indepartata Khakassia din Siberia, unde guvernatorul Valentin Konovalov incearca sa fie reales. Comunistul in varsta de 35 de ani a invins un candidat sustinut de Kremlin in 2018, dupa un val de proteste rare in regiunea muntoasa slab populata.

In campania din acest an, el s-a confruntat initial cu un candidat sustinut de Moscova, Serghei Sokol, care s-a prezentat ca un „erou” decorat de Kremlin care a luptat in Ucraina. Sokol a renuntat in ultimul moment, invocand motive de sanatate.

Konovalov este unul dintre putinii lideri regionali care nu sunt sustinuti de Kremlin si care raman in functie.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.