Ai o garsoniera sau un apartament mic? Vezi aici 10 REGULI DE BAZA pentru amenajare

amenajare

Multi romani au probleme la amenajarea interiorului din cauza spatiului redus al locuintelor de mici dimensiuni in care locuiesc.

Daca doresti sa-ti transformi radical locuinta si sa o maresti vizual, trebuie sa alegi mobilierul potrivit, impartirea corecta si ergonomica a spatiului dar si imbinarea ingenioasa a finisajelor.

Oricat de mica ar fi, o locuinta trebuie sa contina o baie, o bucatarie cu loc de luat masa, o zona de zi si cel putin un spatiu de dormit. Iata cateva idei practice si utile cu ajutorul carora iti vei putea amenaja garsoniera sau apartamentul minuscul, astfel incat sa ofere tot confortul necesar, avand totodata si un aspect demn de paginile revistelor de specialitate

1. Daca structura interioara a apartamentului tau permite demolarea peretilor despartitori intre bucatarie si sufragerie (dupa obtinerea autorizatiilor necesare, desigur), poti recurge la imbinarea celor doua spatii. In acest fel, in loc de doua incaperi mici, vei obtine nu doar un open space, impartit pe zone de activitate, ci si o libertate mai mare miscare.

2. Separa zonele de activitate din aria comuna prin folosirea diferitor tipuri de finisaje. De exemplu, intr-un open space poti placa pardoseala din zona livingului cu dusumea, iar pe cea din zona bucatariei cu gresie, delimitand discret si eficient cele doua spatii de activitate.

3. Nu-ti surade ideea de a avea bucataria si sufrageria intr-un spatiu comun, de teama mirosului de mancare? Poti separa bucataria prin constructia unui perete de sticla care va permite luminii sa circule nestingherita, pastrand vizual senzatia de spatiu amplu, comun, in timp ce mirosul de mancare va ramane doar in perimetrul bucatariei.

4. Inlocuieste pardoseala de culoare inchisa cu o pardoseala alba, specifica stilului Scandinav de amenajare a interiorului. Culoarea alba va induce senzatia de marire a spatiului, datorita capacitatii de a reflecta lumina.

5. Alege piese de mobilier de culoare alba care se vor pierde in fundalul peretilor zugraviti in aceeasi nuanta. Aceasta solutie este utila mai ales in amenajarea bucatariilor din spatiile comune ale apartamentelor si garsonierelor de mici dimensiuni. Astfel, bucataria, desi parte din open space, va trece aproape neobservata.

6. Apartamentele sau garsonierele cu tavane inalte, asa cum sunt cele din casele si vilele vechi, ofera posibilitatea impartirii spatiului pe verticala. In acest caz locul de dormit poate fi amenajat la inaltime, separat de restul locuintei. Construieste intr-una dintre extremitatile camerei un pat suspendat cu scara de acces si vei obtine un loc de dormit intim, ferit de privirile musafirilor, iar sub el poti amplasa o canapea, pe care te poti relaxa privind emisiunile TV.

7. Ai un balcon? Profita si transforma-l intr-o extensie utila a spatiului locuibil din apartamentul sau garsoniera ta. Acesta poate fi folosit pentru amenajarea bucatariei, a unui loc de luat masa, a unui birou sau chiar a unui spatiu de dormit. Renunta la peretele ce-l separa de restul locuintei, izoleaza-l bine, imbraca-l in finisaje de calitate si doteaza-l cu piesele de mobilier necesare.

8. Pentru inaltarea vizuala a spatiului foloseste trucul dungilor verticale. Alege un tapet cu dungi verticale in nuante dragi tie si imbraca unul dintre peretii apartamentului. Vei vedea ca, brusc, incaperea va parea mult mai inalta.

9. Tot dungile, de aceasta data orizontale, sunt ideale pentru largirea vizuala a spatiului. Un perete de doar 3 metri latime va parea mult mai lat, daca-l vei imbraca cu un tapet decorativ cu imprimeu in dungi orizontale.

10. Din cauza lipsei constante a luminii naturale, locuitorii tarilor nordice renunta adesea la perdelele si draperiile de la ferestrele apartamentelor lor. Aplica aceeasi tactica, cel putin in cazul bucatariei sau a livingului, inlocuind perdelele clasice cu rolete discrete de culoare alba, in ton cu tamplaria ferestrelor. Roletele de panza pot sta rulate pe timpul zilei, doar noaptea oferind intimitatea necesara.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *