Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
GENERAL

AI CAINE? Risti AMENZI USTURATOARE. Iata motivele

cc2

Autorităţile române nu ştiu ce fel de persoane ajung să deţină câini de luptă, deşi legislaţia prevede o triere a celor care vor să fie proprietarii unor astfel de animale. Aproape 350 de câini periculoşi au fost declaraţi de către stăpâni la Poliţie, potrivit datelor oficiale.

Nimeni nu ştie dacă toţi stăpânii sunt sau nu apţi, fizic sau psihic, pentru a se descurca cu patrupedele, întrucât nimeni nu e interesat să afle acest lucru. „E cam complicat să ştim noi dacă stăpânul este bolnav mintal sau nu“, spun reprezentanţii asociaţiei de chinologie, cea care oferă adeverinţele cu care stăpânii merg şi îşi declară animalele periculoase. La Poliţie, fie că e o secţie de la sat sau inspectoratul, e nevoie de respectiva adeverinţă şi o declaraţie pe propria răspundere. Nu interesează pe nimeni dacă animalul care poate fi folosit ca armă vie ajunge pe mâna unui psihopat.

În jur de 350 de câini de luptă sau câini agresivi sunt înregistraţi în scriptele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, susţin reprezentanţii instituţiei, într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“. Deşi legislaţia în domeniu prevede o selectare a celor care vor să devină stăpânii unor astfel de animale, în realitate, singurele etape pe care pretendenţii trebuie să le parcurgă sunt de ordin birocratic. Nimeni din domeniu nu verifică pe mâinile cui ajunge câinele, chiar dacă, în anumite situaţii – cum a fost cea de acum două zile, astfel de animale pot pune în pericol integritatea sau viaţa cetăţenilor.

Ce spune legea

Actul normativ referitor la deţinerea câinlor de luptă sau agresivi datează din 2002, ultimele modificări suferite fiind din 2014. Potrivit legii, câinii agresivi sunt încadraţi în două categorii, din a doua făcând parte şi rasa American Staffordshire Terrier (Amstaff), din care aparţin patrupedele care au atacat trei persoane du­minică. Legea spune că, pentru a deţine un astfel de câine, stăpânul trebuie să obţină o adeverinţă de la o asociaţie chinologică, în baza căreia animalul se declară la secţia de poliţie unde stăpânul este arondat.

„Stă­pânul trebuie să aibă peste 18 ani, câinele trebuie să fie microcipat, să aibă carnet de sănătate cu vaccin antirabic. Dacă este Pitbull, trebuie să aibă asigurare. De asemenea, la intrarea în curte, trebuie să pună o pancartă în care să avertizeze că deţine un animal periculos“, sunt câteva dintre prevederile legii, ce ne-au fost enumarate de Constantin Andronic, secretar în cadrul Asociaţiei Chinologice Iaşi. OUG 55/2002, republicată, mai impune însă o regulă extrem de importantă referitoare la deţinerea de câini periculoşi pe care însă nimeni nu o respectă. Cei care vor câini agresivi trebuie „să aibă capacitate deplină de exerciţiu“. Aşadar, cei care vor un Amstaff, de pildă, trebuie să fie sănătoşi atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic.

În realitate, la acordarea înscrisului care atestă calitatea de deţinător a unui astfel de animal nu se cere niciodată pretendentului să demonstreze acest lucru. „E cam complicat să ştim noi dacă el (stăpânul) e bolnav mintal sau nu“, mai spune Constantin Andronic, care recunoaşte că obligativitatea realizării unei examinări psihiatrice nu există. La Iaşi, asociaţia a acordat 628 de adeverinţe unor proprietari de câini periculoşi. Secretarul asociaţiei a menţionat însă că înscrisurile se acordă şi posesorilor de câini din Vaslui sau din alte judeţe, deoarece nu există o restricţie în acest sens. Evidenţa se ţine pe un caiet. La Poliţie Iaşi, numărul animalelor de acest fel este mai mic.

„La nivelul judeţului sunt 346 de câini din categoria celor periculoşi care au fost declaraţi. În 2017, au fost acordate 8 sancţiuni contravenţionale în valoarea totală de 9.100 de lei posesorilor acestor animale care au încălcat legea“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi. Aceasta a precizat că, în cazul de acum două zile, cercetările au continuat şi în cursul zilei de ieri.

Ce riscă stăpâna câinilor Amstaff

Legea amintită mai stabileşte că patrupedele periculoase nu pot fi lăsate pe stradă decât cu botniţă şi lesă, accesul cu astfel de câini în mijloacele de transport în comun sau în localuri fiind interzis. În cazurile în care atacă, cei care răspund sunt stăpânii lor. Un astfel de caz, cu o singură victimă, a avut loc tot în Iaşi, în 2010, fiind soluţionat de justiţie cu o condamnare. O doctoriţă din municipiu, Tatiana Yassin, a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu amânarea pedepsei după ce câinii săi au atacat o vecină şi i-au provocat răni.

În acel caz, justiţia a stabilit o culpă de 50% şi pentru victimă, care ar fi putut să preîntâmpine incidentul. Pe 9 martie 2010, Mariana D. a venit cu copilul de la grădiniţă. Victima locuia în aceeaşi curte cu Tatiana Yassin, iar în momentul în care a intrat, câinii acesteia din urmă au sărit la copilul Marianei D. Aceasta şi-a împins copilul şi l-a îndemnat să fugă, în timp ce ea a fost muşcată de câini. Victima s-a târât până spre poartă pentru a scăpa de patrupede, scena violentă petrecân­du-se de faţă cu copiii acesteia. Mariana D. a avut nevoie de 40 de zile de îngrijiri me­dicale.

Un caz dramatic, în care a fost implicat tot un câine din rasa Amstaff, a avut loc în Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş), în luna august a acestui an. Un băiat de 4 ani şi jumătate a fost ucis de câinele unchiului său, plecat în străinătate. După acel accident oribil, pe internet au început fie pu­blicate mai multe anunţuri ale unor români care îşi donau câinii din rasa Amstaff. Potrivit reglementărilor legii, cele mai periculoase rase de câini, pentru care stăpânii trebuie să deţină inclusiv asigurare, sunt: Pitbull, Boerbull, Bandog si metişii lor.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.