Adrian si Dana NASTASE condamnati la INCHISOARE. Proces politic sau dreptate?

Adrian Năstase s-a întors ieri după gratii, ca urmare a deciziei de luni a instanţei supreme care l-a condamnat, în dosarul Zambaccian, la patru ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi.  Şi soţia politicianului, Dana Năstase, a fost condamnată şi ea la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, Curtea Supremă a hotărât şi confiscarea a circa 400.000 de euro din conturile familiei Năstase.

”O decizie extrem de injustă şi îngrozitoare, o răzbunare”, a spus fostul premier social-democrat, în drum spre penitenciarul Rahova unde a fost încarcerat în cursul serii. Spre deosebire de 20 iunie 2012, când a fost condamnat cu executare în dosarul ”Trofeul calităţii”, fostul lider PSD nu a mai jucat circul “sinuciderii”.

Teoria “procesului politic” a fost invocată şi de premierul Victor Ponta, care l-a caracterizat pe colegul de partid ca fiind ”o victimă a regimului Băsescu”. „Cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este comparabil cu cazul Iulia Timoşenko”, a insistat acesta. Reacţii similare au avut şi alţi lideri şi parlamentari social-democraţi.

În schimb, Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a declarat la Digi24: „Este un succes al justiției și este o lecție pentru toți politicienii”. „Nimeni nu mai poate să susțină că sunt dosare politice. Probele sunt pe masă și judecători de la Înalta Curte l-au condamnat”, a mai spus europarlamentarul PDL.

Deşi Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani, având în vedere vârsta de peste 60 de ani şi executarea unei părţi a pedepsei anterioare, fostul premier ar putea sta închis minimum 8 luni. În prima fază, după încarcerare, avocaţii lui Adrian Năstase vor solicita contopirea pedepsei de doi ani din dosarul Trofeul Calităţii cu cea de patru ani din dosarul Zambaccian, scrie Gânsul. În procedura de contopire există posibilitatea ca judecătorii Tribunalului Bucureşti să îi aplice un spor, adică să îi majoreze pedeapsa de 4 ani cu şase luni sau un an. În ipoteza în care, după contopire, Năstase va rămâne tot cu patru ani de închisoare, fostul premier va fi obligat să execute minimum o treime din cei 4 ani la care a fost condamnat luni, adică 16 luni. Din cele 16 luni, fostului premier i se vor scădea cele 8 luni deja executate în dosarul Trofeul Calităţii, astfel că acesta va executa un minim de 8 luni.

Citiți și:  Un fost premier aruncă bomba momentului. News alert

 Dosarul Zambaccian a ajuns pentru prima oară în instanţă în 13 noiembrie 2006, însă a trebuit să fie refăcut, fiind întprs la DNA în august 2008, printr-o decizie a Înailtei Curţi, aminteşte Mediafax. În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier – cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Citiți și:  Un fost premier aruncă bomba momentului. News alert

Pe de altă parte, în 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată. Sursa: FrontPress.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.