ADOLESCENTA INCENDIATA. De ce a fost eliberat criminalul, deși fusese condamnat la închisoare pe viață: Ar fi trebuit să fie supravegheat în libertate timp de 10 ani!

Ion Cristian Turnagiu, bărbatul care a incendiat-o pe adolescenta în vârstă de 17 ani din juețul Mehedinți, fusese condamnat la închisoare pe viață în 1994 după ce comisese cinci crime.

Bărbatul a executat aproape 26 de ani din pedeapsă și ulterior a fost eliberat condiționat pe data de 10 mai 2019, potrivit ziare.com.

Potrivit legii, persoanele condamnate la pedepse pe viață, pot face cerere de liberare condiționată după ce au executat cel puțin 20 de ani de închisoare și dacă îndeplinesc anumite condiții: bună conduită pe durata executării pedepsei, îndeplinirea integrală a obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, dar și dacă instanța are convingerea că respectiva persoană condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Condițiile liberarării condiţionate în cazul detenţiunii pe viaţă
a) cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detenţiune;

b) cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori dacă nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

De la data liberării condiţionate, condamnatul este supus unui termen de supraveghere de 10 ani.

Ion Cristian Turnagiu a depus de-a lungul timpului peste 10 solicitări de eliberare condiționată, însă fuseseră respinse. Abia în 2019, Tribunalul Mehedinți a admis cerea făcută de acesta pe 10 mai 2019, după ce Judecătoria Dobeta Turnu Severin îi respinsese solicitarea.

Motivarea deciziei luată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin
Autoritățile judecătorești notau în respingerea cererii că, deși bărbatul în cauză primise câteva recompense în închisoare, „s-a preocupat pentru a s eevidenția în mod constant abia începând cu anul 2014, astfel s-a apreciat că recompensele acordate până în acest moment nu fac dovada unei adevărate îndreptări a condamnatlui, ci reprezintă un simulacru pentru obținerea mai grabnică a liberării condiționate”.

De asemenea, judecătorii au explicat că acesta a obținut doar 215 zile câștig prin muncă, „însă dintr-un total de 7.305 zile pe care le-ar fi putut astfel obține. (…) Prin raportare și la natură și gravitatea faptei pentru care a fost condamnat, petentul trebuia să aducă dovezi temeinice de îndreptare,” motivau magistrații.

Judecătorii i-au fixat lui Turnagiu un nou termen de reiterare a cererii de liberare condiționată, după dată de 18 noiembrie 2019. Decizia a fost contestată de acesta.

Tribunalul Mehedinți i-a redat libertatea: A fost propus cu unanimitate de voturi de comisia din penitenciar!
Tribunalul Mehedinți a explicat în motivarea deciziei de liberare condiționată că Turnagiu a executat fracția minimă prevăzută de lege, pe timpul executării pedepsei a fost sancționat disciplinar, însă aceste sancțiuni au fost ridicate ulterior, a fost recompensat de 7 ori cu ridicarea măsurii disciplinare aplicate și de 24 de ori cu suplimentarea drepturilor.

„În perioada analizată, nu a fost sancționat disciplinar, a fost recompensat de 8 ori cu suplimentarea drepturilor. A îndeplinit recomandările de participare la programele și activitățile de reintegrare socială și a participat la activități lucrative, obțînând 215 zile câștig”, potrivit Tribunalul Mehedinți.

„Nu lipsit de relevanță este și faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiționată (de comisia din penitenciar – n.red.) cu unanimitate de voturi, la a nouă analiză, pedeapsa fiind executată în regim deschis.

Astfel, instanța de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului Turnagiu Ion și că acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul sau”, concluziona Tribunalul Mehedinți.

Recidiva cumplită – Incendierea adolescentei din Mehedinți
În cursul serii de vineri, 12 iunie, bărbatul a recidivat cumplit incendiind o adolescentă în vârstă de 17 ani din Dârvari, județul Mehedinți. Se pare că Ion Turnagiu era prieten cu familia acesteia și ar fi avut și un fel de relație cu tânăra care depusese plângere la Poliția împotriva lui pentru agresiune și viol în cursul săptămânii trecute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.