“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NATIONAL

ADIO viaţă privată! SRI va putea verifica orice calculator!

breaking-news

Senatul a adoptat vineri (Cameră decizională) proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC), scrie Cotidianul. Legea este considerată ca fiind foarte periculoasă pentru că permite acces inopinat în orice calculator, inclusiv în cele ale persoanelor private, chiar şi fără decizie a unui judecător.

Legea a fost promovată de guvernul Ponta 3 şi a fost înregistrată în luna mai la Camera Deputaţilor, unde a trecut neobservată şi a trecut prin adoptare tacită.

La Senat, proiectul a fost votat de toţi cei 92 de deputaţi prezenţi, de la toate partidele. Rămâne de văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis va retrimite sau nu legea la reexaminare.

Potrivit proiectului de lege, autorităţile şi instituţiile publice din SNSC colaborează cu deţinătorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociaţiile profesionale şi organizaţiile neguvernamentale, scrie Agerpres.

Activitatea SNSC va fi coordonată, la nivel strategic, de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), iar coordonarea unitară a activităţilor Sistemului se va realiza de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), acesta din urmă fiind constituit din reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Societatea Informaţională, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, precum şi Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

De asemenea, la nivel naţional se constituie Sistemul Naţional de Alertă Cibernetică (SNAC), reprezentând ‘un ansamblu organizat de măsuri tehnice şi proceduri şi principalul mijloc al SNSC destinat prevenirii şi contracarării activităţilor de natură să afecteze securitatea cibernetică’.

Se are în vedere, totodată, şi constituirea Catalogului ICIN (infrastructuri cibernetice de interes naţional – n.r.) de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi cu consultarea COSC, la propunerea Centrului Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC) din cadrul SRI sau, după caz, a Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Totodată, actul normativ iniţiat de Guvernul României reglementează şi obligaţiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat în scopul protejării infrastructurilor cibernetice, iar nerespectarea acestor obligaţii poate fi sancţionată, după caz, cu 500 lei până la 10.000 lei.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, Guvernul precizează faptul că ‘evoluţia recentă a atacurilor cibernetice din România situează ameninţarea cibernetică printre cele mai dinamice ameninţări actuale la adresa securităţii naţionale’.

‘Se poate aprecia că România este cu certitudine vizată de entităţi ostile active în mediul virtual, nivelul de securitate cibernetică fiind, în prezent, insuficient pentru a face faţă unor atacuri de nivel ridicat ori cu intenţii distructive. (…) În lipsa acestei legi, statul român nu va dispune de pârghiile necesare diminuării vulnerabilităţilor de securitate cibernetică şi asigurării apărării cibernetice, în scopul reducerii la un nivel accesibil a riscurilor la adresa securităţii infrastructurilor cibernetice’, se arată în documentul citat.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

3 comentarii

  1. CIND DUMNEZEU VA DECIDE NICI UNUL NU VA PUTEA MISCA UN DEGET ,INDIFERENT CITE LEGI VOR FACE OAMENII !!! IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU NICI UNUL NUUUUUU VA PUTEA FACE NIM8C PT CA ASCUNSE SINT CAILE SI DECIZIILE DOMNULUI !!!!! MAI BINE ATI FACE NISTE LEGI PRIN CARE SA FACETI DREPTATEEEEEE CETATENILOR ROMANIEI CA ESTE UN ADEVARAT CALVAR PT MAJORITATEAAAAAA CETATENILOR !!!!

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.