Adevăruri neștiute despre Nicolae Ceaușescu! Ce salariu primea fostul dictator și ce studii avea la bază

În această perioadă a anului românii trăiesc nostalgia zilelor Revoluției din 1989. Acum 29 de ani zeci de mii de bucureşteni asediază Comitetul Central al Partidului Comunist Român, pe care îl ocupă, în timp ce soţii Ceauşescu fug cu un elicopter. Ziua de 25 decembrie marchează moartea dictatorului, dar și sfârșitul epocii comuniste.

Nicolae Ceauşescu a făcut patru clase la şcoala din satul natal, Scorniceşti, în care învăţătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase. Micul Ceauşescu nu a avut cărţi şi adesea mergea la şcoală desculţ. Nu avea prieteni, era nervos şi imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după absolvirea şcolii primare, Ceauşescu a plecat la Bucureşti, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar.

Despre fostul dictator s-a tot scris de-a lungul timpului că nu era o persoană extrem de inteligentă sau de educată. Deseori am auzit atribute ca “cizmar” sau “analfabet” care i s-au atribuit. Cu toate acestea, colonelul în rezevă Adrian Eugen Cristea dezvăluie în cartea sa, ”A fi sau a avea”, că fostul dictator avea studii făcute la Moscova şi la Bucureşti.

Salariul oficial al lui Ceauşescu era de 18.000 lei (aproximativ 1.200 dolari la cursul oficial de schimb din 1989, având o medie de 14,92 lei, echivalent al salariului mediu din SUA în acea perioadă). Au existat zvonuri că deţinea conturi secrete în străinătate, dar urma acestora nu a putut fi descoperită. Există în schimb dovezi că luxul în care trăia Ceauşescu era finanţat din bani publici.

”Necesită, totuşi, câteva cuvinte şi despre pregătirea intelectuală pe care o avea Nicolae Ceauşescu. Absolvise Academia Frunze din Moscova şi apoi o facultate în cadrul Academiei de Știinţe Economice (ASE) din Bucureşti. Și-a luat un doctorat în Știinţe Economice”, dezvăluie Adrian Eugen Cristea în cartea sa, potrivit evz.ro.

Autorul dezminte, în cartea sa, informaţiile potrivit cărora Ceauşescu era evidenţiat prin incultură şi iubitor de kitsch. Astfel, colonelul în rezervă descrie un episod petrecut într-un muzeu din Australia, când Nicolae Ceauşesecu a admirat trei tablouri ce reprezentau un pătrat roşu pe un fond alb, dar cu mărimi diferite.

”Din câte am sesizat, încercarea unora de a-l compromite pe Nicolae Ceauşescu, evidenţiindu-i incultura tocmai prin a-l defini ca iubitor de chiciuri, nu este justificata. Fondul de răutate este evident. Se impune o clarificare (…) A stat destul de mult şi le-a privit. Probabil ca să înţeleagă, cel puţin parţial, ce a gândit artistul care le-a conceput. Nu a cerut explicaţii, pentru că şi-o fi dat seama că aceastea puteau să fie simple păreri ale ghidului”, a mai povestit Cristea.

Potrivit unui sondaj CURS realizat în 2009, 31% dintre cei chestionaţi sunt de părere că în manualul de istorie Nicolae Ceauşescu ar trebui prezentat ca un om care a făcut României mai mult bine, 13% că a făcut mai mult rău, iar 52% ca un om care a făcut bine şi rău în mod egal. Cei mai mulţi care consideră că Ceauşescu a făcut mai mult bine sunt persoane de peste 56 de ani.

2 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU