Adăpostul groazei Bacău – Dinu Pancescu / VIDEO + FOTO ȘOCANT

In urma cu 6 luni, asociatia pentru protectia animalelor NO LIMIT PETS , prin reprezentatul sau legal ajunge la domnul Cristian Ghinghes (viceprimarul orasului Bacau ) pentru a-i cere ajutor sa intre ca si asociatie in adapost public Bacau , adapost administrat de Dinu Pancescu, intrucat aveau accesul restrictionat , intrarea in adapost este permisa de altfel doar unora, chiar si acum!

Bineinteles, Cristian Ghinges a parut foarte deschis. Intre timp ,se organizeaza doua intalniri oficiale la care au fost invitati toti cei care doresc si au ceva de spus despre adapostul public.
La aceste intlniri isi fac simtita prezenta si membrii asociatei https://www.facebook.com/sadiesstraydogrescue .

Cristian Ghinghes isi dorea neaparat protocol de colaborare ca sa poata intra in adapost. I s-a spus ca legea nu cere asa ceva si ca libera intrare in adapost nu este conditionata de un protocol cu primaria. Nu a vrut sa auda si nu ne-a permis accesul.

Astfel, intre discutii sterile la telefon si pe facebook, nimic nu s-a concretizat.

In urma cu 2 saptamani, au ajuns la adapost la ora 12.15 sa vada daca pot intra trei voluntari . Desi initial a parut ca il lasa sa intre pe domnul Mocana (tehnician veterinar) s-a primit imediat telefon de la Pancescu (se presupune) si a fost scos imediat afara, motivand ca regulamentul s-a schimbat atunci.

A fost sunat la 112 de mai multe ori. Politia municipala nu erau interesati de subiect spunand ca nu este de competenta lor si m-au paseaza cazul la Politia locala. Dupa mai bine de o ora, ajung si cei de la politia locala si doar au constatat ca nu au fost lasati sa intre si sa faca fotografii si astfel a trebuit sa plece cu coada intre picioare.
Deci acest regulament este doar pe hartie ? In realitate, acolo nu se intra decat cu permisiunea lui Pancescu , sa intelegem.

A doua zi, vineri 10.04.2021 un voluntar decide sa se duca si sa filmeze in partea ilegala a adapostului. Pe fosta groapa de gunoi a Bacaului (14 hectare).
Primaria spune ca acolo ar si intre 2200 de caini si 3000 caini). Voluntarii estimeaza pana intr-o mie… Nu poate sti nimeni cu exactitate ce este acolo…

Astfel, vineri au aparut primele imagini cu dezastrul din acel „open shelter” cum vrea Dinu Pancescu sa ii spuna (caci pare fain). In Romania, nu exista ideea de open shelter in mod legal!

Voluntarii merg din nou si sambata, duminica, luni.
Dezastrul acela de „adapost”, combinat cu dezastrul ecologic de acolo iese la iveala atunci.
Mai multi prieteni de-ai lui Pancescu au incercat sa-l apere etc dar astea sunt povesti de facebook. In acelasi timp, voluntarii angajeaza o avocata de la Cluj (care are experienta in ilegalitatile din adaposturile publice) sa someze primaria Bacau sa ii lase sa intre, sa asiste la capturari, sterilizari etc. Toate conform legii in vigoare.
Deci actiunea a fost pe doua planuri in acelasi timp: pe temei legal prin avocata si pe mediatizarea in on line a situatiei dezastruoase de acolo.

Se reuseste , intr-un final sa ia legatura si cu Politia Animalelor , institutie recent infiintata.
Domnul Suciu , reprezentantul asociatiei NO LIMITS PET discuta cu domnul Ardeleanu Catalin care ii spune ca stie de situatie si ca il va invita la sediul politiei pentru a da declaratii.
In mod surprinzator, miercuri a vine la proprietatea acestuia , unde isi tine cateii ca sa faca un fel de deschindere! Asta ca o forma de intimidare, se considera pentru ca s-au legat de primaria Bacau… Desigur, nu i se permite accesul pe proprietate privata si ii spune ca “este lipsit de bun simt si ca metodele astea securiste de intimidare nu ma vor potoli sa nu sesizez ce se intampla la adapost!”

Toata saptamana, Asociatia No limit pets face sesizari catre : Primaria Bacau, Garda de mediu, Parchetul Bacau, Politia animalelor. Niciun raspuns pana acum, dar mai e timp…

In concluzie, situatia este un dezastru care s-a intins pe cei 5-6 ani de cand domnul Dinu Pancescu conduce discretionar adapostul din Bacau.

Reprezentantul asociatiei NO LIMTS PET declara:

“In toti acesti ani, el a dat in tarcul mare (de aceea acolo niciodata nu vor disparea cainii) zeci, sute de caini, cine mai stie… Cum se umplea in partea din fata, partea legala, cum lua o parte din caini si ii arunca acolo. Unii traiau, altii mureau in functie de cum erau atacati de haitele existente . Desigur, el a putut face toate acestea cu acordul tacit a salvatorilor, romani si straini, care au intrat acolo, au vazut conditiile oribile si au tacut!”

Precizez ca acolo, dupa cate am vazut si filmat, sunt catele cu pui, caini bolnavi (de raie in special, asata se vede cel mai repede), caini batrani, caini schiopi, caini traumatizati care nu au curajul sa iasa din custi de frica celorlalti si mor acolo, caini care domina si ucid alti caini mai slabi; caini morti de multe saptamani in stadiu de putrefactie.

Ce am mai putut vedea este sistemul de adapare sau, mai bine spus, lipsa lui!

Cainii aceia, sutele, beau din apa de ploaie si din scurgerile gropii de gunoi! Este o apa absolut infecta si plina de bacterii. Bineinteles, ca in aceste conditii in care ei beau zilnic aceeasi apa super poluata provenita de la fosta groapa de gonoi, sansele lor de supravietuire scad dramatic in ciuda faptului ca sunt sau nu hraniti zilnic.

O alta problema o reprezinta lipsa vaccinari. Legea adaposturilor spune clar ca orice catel din adapost trebuie identificat si vaccinat rabic! Este de la sine inteles ca acei catei nu sunt vaccinati rabic. Este imposibil! Iar DSV-ul, care are obligatia de a controla anual (macar o data) adaposturile publice, a stiut si a tacut in privinta acestor lucruri.

Alta problema o reprezenta bolile: am filmat placi de scandura cu cuie in ele. Oricand un caine se poate intepa si infecta. Fara un antibiotic administrat la timp, el va muri de septicemie. Si, la fel, orice boala sau muscaturi mai serioase, netratate vor duce la moartea cainelui in chinuri de nedescris… Nimeni nu le poate acorda asistenta veterinara pentru ca nimeni nu ii vede “

Asteptam cu un interes real raspunsurile institutiilor abilitate pentru ca imaginile si filmarile din adapostul groazei Bacau , vorbesc de la sine. Va urma.