Actualitatea tiganeasca | TIGANI SAU ROMI? – Sondaj de opinie!

tigani-marea-britanie
TIGANI sau ROMI ?

Tema: Bogdan Diaconu, parlamentar roman, a propus spre dezbatere publica, in aprile 2015 ,“Proiectul de lege privind revenirea la denumirea oficială de ”țigani” a persoanelor intitulate ”de etnie romă”. In expunerea de motive a proiectului se arata:

“Proiectul de lege privind revenirea la denumirea oficială de ”țigani” a persoanelor intitulate de etnie romă are în vedere restabilirea corectitudinii acestei denumiri și evitarea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român și cea de ”rom”. Această confuzie a adus foarte multe prejudicii de imagine României și românilor, ultimul caz în acest sens fiind documentarul injurios ”The Romanians are coming” difuzat de canalul britanic Channel 4 și care a fost vizionat de milioane de cetățeni britanici. Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia între romi și români, titlul său fiind despre venirea românilor în Marea Britanie, dar materialul punând accentul pe comportamentul și viața țiganilor în Marea Britanie. Documentarul amintit mai sus este doar un exemplu despre felul în care confuzia dintre rom și român a fost exploatată de media occidentală pentru a denigra imaginea României și a-i transforma pe românii aflați în afara țării într-o categorie respinsă de societate, acuzată de diferite lucruri nereale, situație cu care se confruntă foarte mulți români nu doar când doresc să lucreze în țările europene, ci și când se duc acolo pentru turism.”

In consecinta, proiectul prevede:

 • Denumirea oficială a etniei rome în România sa revina la denumirea de etnie ”țigănească”.
 • Etnicii romi sa se intituleze oficial ”țigani”.
 • Toate documentele și denumirile oficiale din România sa utilizeze denumirea de ”țigan”, ”țigănesc” și derivatele lor în loc de ”rom”, ”rrom”, ”romani” și derivatele lor.
Reactii pro si contra la aceasta initiativa:

„Românii” care au SPERIAT Marea Britanie sunt, de fapt, ROMI”

„Identitatea romaneasca”, site-ul organizatiei cu acelasi nume, dezvaluie faptul ca romanii din reportajele televiziunii engleze erau… romi. In articol, se sustine ca “asemănarea dintre cuvintele „rom” şi „român” aduce prejudicii cetățenilor români din Diaspora și nu numai, imaginea românului nativ fiind grav afectată, prin confuzia creată în mass-media din afara ţării. Știrile publicate de presa internațională  care prezintă faptele antisociale savirsite de catre romi sunt atribuite in proportie de 90% romanilor”.

Manuela M.Toia, o tinara care traieste si munceste in prezent in Marea Britanie sustine intr-o scrisoare deschisa ca va renunta la cetatenia romana daca Parlamentul Roman nu va adopta aceasta lege.„Actul meu, de renuntare la cetățenie,– se spune in scrisoare- va fi un act de protest, față de deciziile statului român și a legislațiilor nedemocratice făcute de UE,,dar și de asigurarea unui viitor familiei mele care trebuie protejata de vini de care nu este vinovata, cauzate de asemănarea numelui “rom” cu român.

Cert este faptul ca proiectul de lege privind revenirea la denumirea de ţigani are susţinere aproape unanimă în mediul online, fiind votat de 98 la sută dintre respondenţi chiar şi pe site-ul Societăţii Academice din România.

Pozitia mea

Eu, Dan Constantin Goldis, presedintele Asociatiei pentru integrarea cetatenilor romani in Uniunea Europeana- SOCINRO, sustin din toata inima acest proiect de lege. Motivele sustinerii mele sunt urmatoarele:

1.Inca de acum 3 -4 ani, scriu pe site-urile asociatiei despre faradelegile facute de tigani in Germania si plasarea respondabilitatii acestor fapte in seama romanilor. Televiziunile germane (SAT 1, ARD, altele) aveau acum un an cam aceeasi abordare a subiectului ca si televiziunea engleza Channel 4 care a difuzat materialul „The Romanians are coming”.

2. Mai mult…Imi amintesc cum am fost pacalit personal chiar de un reporter al postului de televiziune ARD- post respectabil-, care dupa ce mi-a luat un interviu telefonic in care am vorbit despre ridicarea restrictiilor de munca,( povesteam ca nu va exista nicio invazie romaneasca in Germania dupa 1 ianuarie 2014) mi-au ilustrat textul cu imagini luate din satul Fantanele,(comuna Cojasca, jud Dimbovita), un sat de tigani penticostali, din care vreo 700 se mutasera la Berlin.  M-am convins atunci ca opinia publica germana este „prelucrata” sistematic, dezvoltindu-se un sentiment nationalist impotriva romanilor, argumentat cu date si fapte savirsite de tigani la Duisburg, intr-un celebru bloc tiganesc,  in satrele asezate pe malurile Rinului, la Neukölln in Berlin si in multe alte locuri….

3. Asemanarea dintre cuvintele  “romi” si “romani” dauneaza foarte mult cetatenilor romani din Germania. Exista o idée care se inradacineaza aici ca  “toti tiganii sunt romani si toti romanii sunt… tigani”. Multi germani gindesc astfel si,din pacate, asa gindesc si o parte din… functionarii statului german. Sa va dau un exemplu concret: Stiti de ce nu incaseaza cetatenii romanii ajutoare de subzistenta in Germania? Stiti de ce se intirzie atit de mult acordarea alocatiei europene pentru copii romani in Germania?  Bineinteles ca nu stiti! Din cauza unei tiganci … care  a fost nemultumita de ajutorul german care i se dadea pina atunci ( vreo 430 de euro) si a vrut mai mult… A solicitat de la Primaria locala bani pentru subzistență („existenzsichernde Regelleistung”), apoi un supliment pentru copilul nascut din flori in Germania, plus un ajutor pentru plata cheltuielilor de cazare si încălzire.  Dupa mai multe judecati pe plan local  Tribunalul Sozialgericht Leipzig a inaintat acest dosar  Curtii de Justitie a Uniunii Europene solicitind un punct de vedere. Dupa vreun an de analiza C.J.U.E. a stabilit ca “doamna din Romania-” , (nu se precizeaza niciunde ca este de etnie roma) nu are dreptul la prestatiile cerute fiindca avea doar 3 ani de scoala, nu stia limba germana si nu a intentionat niciodata sa munceasca pe teritoriul german. ( toate detaliile acestui caz se gasesc aici )

Ei bine, domnilor si doamnelor, pornind de la aceasta recomandare a CJUE, s-au luat la reanalizat dosarele celor 44.000 de romani din Germania care primeau un mic ajutor social fiindca aveau salarii mici de “Minijob.” Si in urma reanalozarii, o parte dintre ei nu au mai primit aceste ajutoare… Institutiile statelor europene abia asteapta sa aibe un motiv justificat pentru refuzul ajutorului social. Si acum il au fiindca CJUE l-a oferit cu prisosinta pe baza acestui caz. Toate hotaririle judecatoriilor europene vor cita in continutul lor argumentele refuzului lor, mentionind precedentul  Dano. Dar lucrul cel mai grav este ca anumite medii europene, ziare, televiziuni, societati civile  au trimbitat faptul ca Romania are cetateni cu 3 ani de scoala, fara nicio calificare, porniti sa faca turism social prin Europa…

3. Da, recunosc ca am un dinte impotriva tiganilor, dar trebuie sa va spun ca sunt din Timisoara, un oras, in care satrele locuiesc in centru, in locuinte construite de austrieci in urma cu un secol si care acum au fost dobindite ilegal, cu acte false. Timisoara este un oras in care batrinii de 90 de ani din Mehala sau Blascovici sunt pacaliti cu metoda “punem burlane cu 1 milion”, martorii la evenimentele reprobabile nu indraznesc sa depuna sesizari sau nu vin la tribunale in litigii cu tigani, fiscul nu incaseaza niciun leu de la sutele de palate insirate pe Aleea CFR,strada Trandafirilor, prin Luna si tot asa mai departe… Da, am un dinte impotriva tiganilor si nimeni nu va putea sa mi-l scoata.

In baza tuturor acestor informatii obiective si considerente personale, sustin acest proiect de lege.

DVS, CE PARERE AVETI PE ACEST SUBIECT? Daca aveti vreo opinie colorata, inserati-o la comentarii.

Dar ar trebui sa si votati PENTRU sau IMPOTRIVA acestui proiect de schimbare a denumirii din „rom” in „tigan”? Oricare ar fi opinia Dvs. VOTATI, votul ramine secret! (sursa)

CITESTE SI: 85% dintre CEI MAI CAUTATI INFRACTORI din Romania NU SUNT ROMANI! Afla aici CE SUNT!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

2 comentarii

 1. Ion Calinescu

  In speranat ca i-mi veti citi aceste randuri

  • Mucanu Aurel

   Draga si stimate Ion Calinescu, ati comentat pe acest site al nationalistilor. Un nationalist este acela mandru de tara lui si limba lui iar tara lui este mandra de el. Dvs nu puteti fi nationalist pentru ca tara nu poate fi mandra de dvs. De ce ? Pentru ca nu cunoasteti limba tarii pentru care vreti sa fiti nationalist. Astfel dvs. scrieti "i-mi" in loc de imi. Acesta-i doar un simplu exemplu. Nu trebuie sa-ti faci tara de ras.
   Un bun nationalist roman nu este un agramat care ia o pusca si impusca tzigani sau evrei sau comunisti sau legionar, ci este un roman care-si cunoaste limba neamului lui, literatura acestuia, istoria neamului, care sa fie bun profesionist in meseria sau profesia pe care o practica si in care mereu sa se autoperfectioneze. Sa cunoasca cele 10 porunci Biblice si sa cunoasca cel putin o limba straina de circulatie internationala pentru a fi in contact direct si cu alte culturi, nu prin intermediul traducatorilor pentru ca "Traduttore traditore".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.