ACTUALITATE: DEZASTRU intr-un renumit loc de pe glob. MII de OAMENI EVACUATI. Plan ROSU de INTERVENTIE

Vulcanul Agung de pe insula indoneziană Bali a aruncat cenuşă şi vapori de acid sulfuric la o înălţime de până la 700 de metri, a anunţat un oficial al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, relatează DPA.

Vulcanul Agung, care are o înălţime de 3.031 metri, a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 şi 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.

Alerta pentru erupţii vulcanice a fost păstrată totuşi cu un grad sub cea maximă în urma recentei activităţi, a declarat Sutopo Nugroho, purtător de cuvânt al agenţiei. Nivelul de alertă nu a fost ridicat pentru că nu este vorba despre o erupţie, a precizat Centrul de vulcanologie şi gestionare a riscurilor geologice.

„O erupţie înseamnă că muntele elimină materii vulcanice şi până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Este doar fum’, a declarat pentru AFP Made Indra, un responsabil al Centrului din Bali.

Totuşi, s-au operat evacuări masive, pe o rază de 1o kilometri, în special în districtul Karangasem, cel mai apropiat de vulcan, a declarat la rândul său vulcanologul Gede Suantika.

Alerta a fost ridicată la cel mai înalt nivel la 22 septembrie, când 130.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi să meargă în adăposturi temporare de teama unei erupţii iminente. La sfârşitul lunii trecute însă autorităţile au coborât alerta cu un grad după o descreştere constantă a activităţii vulcanice.

Aproape 30.000 de persoane trăiesc încă în adăposturile temporare, a spus Nugroho.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

nicio vizualizare
loading...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile