Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
ECONOMIC

Acestor angajați le-au crescut salariile peste noapte. Aproape 350.000 de oameni vor primi și cu 40% în plus

sbb

Celebra ordonanță de urgență 114, adoptată la finalul anului trecut, aduce și vești bune. Aproape 350.000 de angajați, dintr-un domeniu strategic pentru economia României, vor primi salarii mărite și cu 40%, peste noapte. Capital a calculate cât vor avansa salariile acestor oameni, în funcție de calificare.

Majorările de salarii dictate prin lege nu s-au oprit în 2018. Între 330.000 şi 350.000 de oameni vor primi, chiar de la finalul acestei luni, cu până la 40% în plus, arată calculele noastre. Este vorba despre angajaţii din construcţii pentru care Guvernul a introdus mai multe facilităţi fiscal, prin ordonanţa de urgenţă 114/2018.

Din calculele noastre, făcute şi cu ajutorul aplicaţiei calculatorsalariu.ro, mărirea se apropie de 30%, ba chiar peste 35%, poate chiar 40%, dacă salariatul beneficiază şi de sporuri, cum ar fi cel de vechime, care să se adauge la bază. Explicaţia acestor măriri consistente constă în scăderea drastică a taxării pe muncă în domeniul construcţiilor, certificată prin OUG 114/2018, care fac din acest sector unul “prioritar” pentru România pentru următorii 10 ani.

Concret, lucrătorul în construcţii, fie că este inginer, dulgher, şofer, director, secretară sau necalificat nu mai plăteşte 10% impozit pe venit. Acest procent i se transferă la salariul net, pentru că este vorba de contribuţia salariatului. Dacă mai are şi vreun spor, cu atât mai mare este suma în plus. Similar, la CASS, nu se mai plăteşte 10%, suma derivată din aplicarea acestui procent la salariul de bază transferându-se la net. El va fi asigurat la Casa de Sănătate, pentru servicii medicale, fără săm plătească contribuţie, similar pensionarilor. CASS scade de la 25% la 21,25%, pentru că se anulează contribuţia la pensie Pilonul 2. Diferenţa de 3,75% se adaugă la net. În plus, contribuţia asiguratorie pentru muncă, pe care o plăteşte angajatorul, scade la 0,3375%, de la 2,25% cât a fost până acum. Net, mai înseamnă un plus de circa 1,5% la salariul net.

Sumarizând, creşterea pe net este, dacă salariatul nu beneficiază de niciun spor, de 25%. Dar, cu cât există sporuri, – de vechime, de risc, de şefie, cu atât creşterea netului este mai mare, pentru că sumele rezultate ca procent pe venit sau CASS aplicate la brutul total care erau reţinute de stat intră acum în contul lucrătorului.

Pentru o imagine foarte clară, puteţi calcula singuri ce salariu net veti primi, în câteva zile(dacă nu l-aţi încasat deja cu ajutorul calculatoarelor sepcializate, care pot fi accesate pe internet.. Se introduce în rubrica indicate salariul brut, incluzând toate sporurile, pe care îl aveţi prin contractul de muncă, apoi selectaţi Calculez pentru societate comerciala din sectorul constructiilor. Va rezulta noul net pe care îl încasaţi, începând cu luna ianuarie.

Schimbările de taxare a muncii în domeniul construcţiilor vizează firmele care realizează cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, în activităţi din construcţii, ai căror salariaţi au venituri brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei lunar inclusiv şi care sunt realizate în baza contractelor individuale de muncă. Statul a dorit astfel să evite înşelătorii de genul celor în care, ca să beneficieze de taxele scăzute pe muncă, administratorii unor firme ar fi declarat activitate aprinicpală construcţii, dar să încaseze majoritatea banilor din chiriile unor imobile sau orice fel de activităţi, altele decât propriu-zis construcţii.Cât priveşte salariul minim din domeniu, acesta fost şi el stabilit la un prag inferior – 3.000 de lei, adică 2.361 lei net, şi 150.000 de salariaţi îl vor câştiga, potrivit lui Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, adică cam o treime din totalul salariaţilor.

În prezent, deficitul de personal în construcţii este de circa 70.000 de lucrători şi va creşte în următorul an la 100.000 de oameni, a mai arătat Erbaşu.

Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, mai ales în construcţii şi în industria ospitalităţii, iar criza de lucrători calificaţi s-a acutizat în ultimul an. 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară s-a dovedit insuficient pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, în ciuda faptului că Guvernul a crescut din 2017 numărul de lucrători din afara UE, nou-admişi pe piaţa muncii din ţara noastră.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.