A pornit un nou RAZBOI: Clotilde Armand le taie sporurile

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand ține morțiș să le taie din bani subordonaților săi de la Poliția Locală și de la Administrația Domeniului Public (ADP). Vrea cu orice preț, chiar și cu riscul de a comite o ilegalitate, să le taie sporul de 15 la sută pe care cei aproximativ 400 de salariați îl primesc în baza măsurătorilor recent refăcute de specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Documente emise de o instituție a statului, din subordinea Ministerului Sănătății, care arată că în acele clădiri nivelul radiațiilor este peste cel admis. De astăzi, edilul Clotilde Armand a demarat procedurile de sistare a acestor drepturi anexate salariilor și a început cu polițiștii locali. Situația este explozivă. Angajații iau în calcul chiar și de un război în instanță.

Primarul a vrut să nu dea salariile oamenilor dacă nu renunță la sporuri
Nimic nu pare să o oprească pe Clotilde Armand din tentativa ei de a tăia sporurile celor aproape 400 de angajați de la Poliția Locală și de la ADP. În urmă cu exact o lună, edilul încerca, printr-un abuz și prin presiuni uriașe, să-i facă pe șefii celor două instituții publice din subordine să accepte tăierea sporurilor de 15 la sută.

Cum nu au căzut ”la pace”, Armand a refuzat să semneze, din postura de ordinator principal de credite, documentele necesare întocmirii ștatelor de plată. Adică, a blocat salariile oamenilor! Dezvăluirile făcute de Evenimentul zilei au făcut-o să revină, însă, la ”sentimente” mai bune și să își pună totuși semnătura pe actele obligatorii ce trebuie întocmite în astfel de cazuri. Și astfel, oamenii s-au dus acasă, la familii, la copii, cu salariul pentru care munciseră o lună.

Șefii ADP și ai Poliției Locale, chemați iar la ordin de primar: ”Vreau să tăiați sporurile!”
Acum câteva zile, istoria s-a repetat. Primarul Armand i-a chemat din nou la ea pe directorii de la ADP și de la Poliția Locală din subordinea ei și le-a cerut să pregătească documentele prin care acei 15 la sută să dispară din salariile celor 400 de angajați. ”Nu mă interesează, de la 1 iulie vreau ca cele două servicii să nu mai primească acel spor!”, ar fi tunat edilul în fața celor doi directori.

Citiți și:  Cutremur în dosarul fraudării alegerilor de la Sectorul 1 al Capitalei. Este răsturnare completă de situație

Nu a contat nimic. Nici că banii sunt aprobați prin hotărâre de consiliu local, nici că suma este trecută în contractul colectiv de muncă semnat cu sindicatele și actualizat periodic. Dar nici că specialiștii DSP-ului tocmai au refăcut măsurătorile în clădirile în care lucrează cei aproximativ 400 de angajați de la ”Locală” și de la ADP și au stabilit că nivelul radiațiilor este peste cel admis.

”(…)Prezentarea rezultatelor: Se întrunesc următoarele criterii de la art 3(1) – Litera b)- existența unor indicii de morbiditate; Se întrunesc următorii factori de risc de la art 4 – Litra a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune(…)Expunerea cronică a lucrătorilor la doze mai mici prezintă risc de îmbolnăvire profesională, sindrom neuro-cardio-endocrin(…)Cu toate măsurile aplicate de angajator efectele câmpului electromagnetic nu pot fi eliminate(…)”, se specifică în documentul emis recent de conducerea DSP. O instituție de stat, cu rol extrem de important în rețeaua sanitară, aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Dar care pare să fie total neimportantă în ochii primarului Armand.

Tăierea sporurilor vizează aproximativ 400 de angajați. Primarul a început cu Poliția Locală
”Negocierile” purtate până azi cu șefii celor două structuri ale administrației publice din cel mai bogat sector al Capitalei au eșuat, adică nu au ajuns în punctul dorit de primar. De aceea, astăzi, Clotilde Armand a demarat procedurile prin care să taie sporurile subordonaților de la Poliția Locală și de la ADP. Și a început cu cei de la ”Locală” cărora le-a făcut deciziile de tăiere a acestor drepturi salariale.

Citiți și:  Andrei Caramitru dă de pământ cu Clotilde Armand şi cu Nicuşor Dan

”Primarul nu ține cont nici de hotărârea de consiliului local care aprobă sporul, nici de faptul că acesta este prins legal în salariu prin contractul colectiv de muncă. Măsurătorile DSP-ului arată că acolo (n.r. în clădirile unde lucrează cei aproximativ 400 de angajați) sunt îndeplinite condițiile vătămătoare de muncă. Nu o interesează. I-a chemat pe șefii de la ”Locală” și de la ADP să-i convingă să renunțe la sporuri. Să semneze ei deciziile de tăiere a banilor. Nu s-au înțeles și azi primarul Armand a dispus deja să fie făcute acele dispoziții de retragere a sporului de 15 la sută. Este ilegal ce face. A început cu Poliția Locală și, așa cum a spus-o, va urma ADP-ul. Vrea să taie sporurile începând cu luna asta. Adică la salariul următor (n.r. 12.07.2021) sporul să nu mai existe în salariu”, ne-au dezvăluit surse din Primăria Sectorului 1.

Sindicatul angajaților din Primăria Sectorului 1 așteaptă să primească oficial documentele de retragere a sporurilor, semnate de directorii celor două structuri adminstrative pentru a demara o acțiune în instanță.

”Aceste decizii sunt ilegale și ca atare le vom ataca în instanță. Totodată, vom și face plângeri împotriva celor doi directori (n.r. de la Poliția Locală și de la ADP) pentru abuz în serviciu”, ne-a declarat Ștefan Novac, liderul de sindicat.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!