A MURIT! Pierdere uriașă pentru Romania

Scriitorul român Pavel Chihaia a încetat din viaţă, marţi, la München, unde se stabilise de patru decenii. Odată cu Pavel Chihaia, a dispărut o mare şi strălucită personalitate a culturii române. Scriitorul s-a născut în anul 1922 în oraşul Corabia.

Pavel Chihaia a fost membru al Asociației Anticomuniste „Mihai Eminescu”.

Una dintre capodoperele sale, romanul Blocada, pe care Chihaia l-a publicat în decembrie 1947 va rămâne un simbol al literaturii româneşti şi universale.

Blocada, cea mai importantă carte de proză din deceniul 1940-1950, era doar primul volum dintr-o proiectată trilogie intitulată Simfonia dobrogeană.

Intuiţiile majore ale autorului asupra Dobrogei nu erau străine de opera marelui savant Vasile Pârvan, de ale cărui lumini s-a folosit, aşa cum mărturiseşte, şi Vintilă Horia în romanul său.

Între anii 1946-1950, Pavel Chihaia a făcut parte din asociaţia anticomunistă „Mihai Eminescu” alături de Vladimir Streinu, Şerban Cioculescu, Dinu Pillat, Constant Tonegaru şi alţii. Arestat de mai multe ori şi eliberat „din lipsă de probe”, Pavel Chihaia a trăit foarte greu, însă a ilustrat demnitatea refuzului: chiar şi în epoca de liberalizare de la mijlocul anilor ’60, el nu a încercat să-şi reediteze Blocada, nici alte cărţi de proză pe care le avea în manuscris şi care au văzut lumina tiparului începând din 1990, potrivit dcnews.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile