A MURIT FULGERATOR. Doliu in muzica romaneasca

Traian Bălănescu, unul dintre membrii fondatori ai trupei Vama Veche, a murit. Anunțaul a fost făcut de actorul Ovidiu Niculescu, prieten al artistului, pe pagina sa de Facebook.

„Uneori așa îmi vine să urlu la cer când rapește oameni speciali și talentați înainte de vreme ! E îngrozitor ! A murit Balanescu Traian al nostru ! E cea mai cumplita dimineață Traiane, așa ceva nu se face dragule, nu aud decât pianul tău cu care ai încântat generații cu piesele trupei Vama Veche și efectiv nu pot să ma opresc din plâns….ai lăsat o umbră imensă în soare blondule nebun de frumos, așa să știi…RIP”, a scris pe Facebook actorul.

Postarea a strâns imediat zeci de comentarii de la fanii îndurerați ai trupei, care-i urează pianistului un drum lin.

Trupa Vama Veche a fost fondată în septembrie 1996. Membrii fondatori sunt Traian Bălănescu (claviaturi), Liviu Mănescu (bass) și Tudor Chirilă (vocal). Ionel „Tase” Tănase (baterie) colaborează cu trupa numai pentru primul lor album, „Nu am chef azi” (1998), locul său în formație fiind luat mai apoi de Răzvan „Lapi” Lupu.

Urmează în 1999 albumul „Vama Veche”; trupa pornește în turneul „Povestea merge mai departe”, care se desfășoară în 15 orașe. Membrii formației urcă pe scenă alături de alți 6 instrumentiști – vioară, violoncel, percuție, flaut, chitară.

Vama Veche era o trupă ce s-a dorit non-conformistă și deschizătoare de drumuri, iar acest lucru a fost cel mai bine ilustrat de cel de-al treilea album al lor, un album conceptual, o operă rock, ce a și dat naștere unui spectacol.

„Am să mă întorc bărbat” a stârnit numeroase controverse la lansarea sa. Discul narează povestea unui tânăr, Andrei Gavrilă, recrutat în cadrul stagiului militar obligatoriu, și care sfârșește prin a se sinucide, cu puține zile înainte de a se întoarce acasă, din cauza numeroaselor suferințe si umiliri îndurate pe parcursul celor 12 luni de armată. Acest album a marcat și începutul colaborării cu chitaristul Eugen Caminschi, devenind membru cu drepturi depline în cadrul formației.

În toamna lui 2006 trupa s-a despărțit, iar în decembrie 2006, Traian Bălănescu, Răzvan „Lapi” Lupu și Liviu Mănescu au acționat în instanță membrii trupei Vama, pentru încălcarea drepturilor de autor asupra pieselor Vama Veche. În urma unei decizii a ICCJ pronunțată în martie 2010, Tudor Chirilă și trupa Vama nu mai aveau voie să interpreteze piesele compuse de membrii Vama Veche fără acordul foștilor lor colegi de trupă.

Evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *