85 la suta dintre romani se declara PATRIOTI

Marea majoritrate a romanilor se declara patrioti si considera ca 1 decembrie este data potrivita pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei, arata un sondaj recent al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Conform cercetarii realizate, 87% dintre romani spun ca Ziua Nationala este o sarbatoare importanta pentru familia lor. Evenimentul este sarbatorit, in principal, cu familia si/sau prietenii (68%), arata acelasi sondaj, conform Mediafax. In pondere de 38%, romanii spun ca, de Ziua Nationala, merg la manifestarile publice organizate cu aceasta ocazie, iar 30% spun ca sarbatoresc prin arborarea steagului Romaniei (30%).

Pe de alta parte, majoritatea celor chestionati (77%) cred ca 1 decembrie este data potrivita pentru Ziua Romaniei, deoarece marcheaza adunarea de la Alba Iulia din 1918, care a consfintit unirea Banatului si Ardealului cu tara mama, creandu-se astfel Romania Mare. In acelasi timp, 11% dintre respondenti au indicat ca fiind mai potrivita, in opinia lor, data de 24 ianuarie (Unirea Principatelor), iar 6% data de 23 august, care a fost Ziua Nationala a Romaniei comuniste intre 1948 si 1989 si care marca lovitura de stat impotriva maresalului Ion Antonescu si intoarcerea armelor in 1944 contra germanilor.

Citiți și:  Academia Română acuză: reducerea numărului de ore de istorie și geografie și eliminarea limbii latine vor atenta grav la consolidarea în rândul elevilor a sentimentului identitar

Sondajul a mai relevat ca 85% dintre romanii chestionati s-au declarat patrioti, insa doar 58% dintre acestia considera ca patriotismul este o valoare actuala.

Sondajul IRES a fost realizat vineri, pe un esantion reprezentativ de 1.132 persoane de peste 18 ani. Eroarea este de plus-minus 3 procente. S

ursa: FrontPress.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile