8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului

Anul bisericesc, care începe pe 1 septembrie, se află sub ocrotirea și binecuvântarea Maicii Domnului: prima și ultima mare sărbătoare îi sunt dedicate Născătoarei de Dumnezeu.

Pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului încheie anul bisericesc și, în mod simbolic , veacul acesta, iar prima mare sărbătoare a noului an este Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie).

Sfânta Fecioara Maria s-a născut în familia sfinților și drepților Ioachim și Ana din Nazaret.

După tatăl ei, Ioachim, se trăgea din seminția lui Iuda și avea ca strămoș pe regele David.

Ana provenea din seminția preoțească iudaică a lui Levi. Ea era fiica cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeția că Mesia va avea o dublă descendență: împărătească și preoțească.

Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana au fost supuși oprobriului public, deoarece la evrei familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoșilor lor.

Astfel, o veche tradiție arată că un evreu din seminția lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i:

«De ce aduci darurile tale înaintea altora? Ești nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine știe ce păcate ascunse.»

Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum și pe Ana, atunci când acesta a auzit cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit văzând-o iarăși plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea și i-a spus:

«Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului.»

Ana a tresărit la auzul acestor cuvinte și îmbrăcându-se în haine de sărbătoare a ieșit în grădină, unde la umbra unui dafin stătea și se ruga lui Dumnezeu.

Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu a trimis pe Arhanghelul Gavriil care a anunțat-o pe Sfânta Ana că va avea un copil. Ioachim încă nu știa nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde întristat fiind, se dusese pentru a fi singur.

Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu.

La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *