73 de ani de la ocuparea sovietica a Basarabiei. Mars nationalist de doliu la Chisinau

Vineri, 28 iunie, se vor împlini 73 de ani de la raptul teritorial din 1940, când în urma ultimatumurilor Moscovei armatele comuniste sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ţinutului Hertei, o suprafaţă de 50.762 kilometri pătraţi cu aproape 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români.

La vremea respectivă clasa politică de la Bucureşti a refuzat să rişte un război cu Uniunea Sovietică, de teama unei invazii. Acest lucru probabil că nu s-ar fi întâmplat din simplul motiv că Germania nu ar fi acceptat, deoarece cel de al Treilea Reich era interesat direct de câmpurile pertolifere din România, vitale eforturilor de război, şi nu ar fi permis ca acestea să fie ocupate de Armata Roşie. Mai mult, Turcia a răspuns că este gata să-și ofere sprijinul în cazul unei agresiuni militare sovietice împotriva României.

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

Dintr-o populație de 3.776.000 de locuitori, în conformitate cu rezultatele recensământul din 1930, în teritoriile ocupate de URSS, 2.078.000 (55%) erau etnici români. Peste 200.000 de locuitori de toate etniile s-au refugiat în România în cele câteva zile care au urmat după 28 iunie.

Marş naţionalist de doliu

Pentru a marca ziua de tristă amintire, în Republica Moldova va fi organizat un marş de doliu chiar în data de 28 iunie. Mişcarea Naţional-Creştină Noua Dreaptă a anunţat că acţiunea va începe la ora 11.00, din faţa Academiei de Ştiinţe din Chişinău. Sursa: FrontPress.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile