6G va aduce „gemenii digitali” – Samsung anunță că va replica oameni, obiecte, locuri într-o lume virtuală

Compania Samsung și-a dezvăluit planurile cu privire la tehnologia 6G, evidentiind viziunea pe care o are vizavi de “gemenii digitali” ai sinelui nostru fizic.
Intr-un articol de cercetare publicat miercuri, gigant-ul sud coreean de smartphone-uri a declarat ca vor fi trei servicii cheie ale tehnologiei 6G: realitatea imersiva extinsa (XR), holograme mobile de înaltă fidelitate si replici digitale.

“Cu ajutorul unor senzori avansați, a inteligenței artificiale si a tehnologiilor de comunicare, va fi posibil sa replicăm entitati fizice, inclusiv oameni, dispozitive, obiecte, si chiar locuri, într-o lume virtuala” , se arata in articol.

“Intr-un mediu 6G, prin intermediul gemenilor digitali, utilizatorii vor putea sa exploreze si sa monitorizeze realitatea intr-o lume virtuala, fara constrangeri de ordin temporal sau spatial. Utilizatorii vor putea sa observe chiar schimbari sau sa detecteze probleme, in special prin reprezentatiile oferite de gemenii digitali.”

Aceste progrese ar putea veni în sprijinul oamenilor care lucreaza din ce in ce mai mult si socializeaza mai mult de la distanta, in sensul in care apelurile video vor putea fi inlocuite cu comunicarea cu realitate imersiva, oferita de dispozitivele de ultima generatie, cu realitate virtuala (VR) si holograme.

Samsung sustine ca oamenii nu vor fi doar capabili sa observe ci sa si interacționeze cu hologramele. De exemplu, un utilizator ar putea sa lucreze in cealalta parte a lumii prin intermediul geamanului său digital, care va fi o reprezentare a unui set de senzori si actuatori controlati de la distanta. Pentru a reusi acest lucru, tehnologia 6G va trebui sa detina o rata de transferuri de date extrem de rapida precum si o latenta ultra scazuta atunci cand controleaza dispozitivele de la distanta. Tehnologia 6G va avea o rata de 1000 Gbps, ceea ce înseamnă de 50 de ori mai mult decat rata tehnologiei 5G.

Dar principalul utilizator al tehnologiei 6G, vor fi de fapt dispozitivele. Samsung citează estimări de 500 de miliarde de dispozitive conectate în lume până în 2030 – de 59 de ori mai mult decât totalul populației mondială așteptată până atunci.

“Pe măsură ce numărul de mașini conectate crește exponențial, aceste dispozitive vor deveni utilizatorii dominanți ai comunicațiilor 6G ”, se mai arată în document.

„Privind înapoi la istoria comunicațiilor fără fir, tehnologiile au fost dezvoltate asumând servicii pentru oameni ca fiind principalii utilizatori ai acestora … Ne așteptăm să fie dezvoltate noi tehnologii 6G pentru a conecta sute de miliarde de dispozitive ținând acum cont și de ceea ce este necesar pentru acestea.”

Un alt folos al tehnologiei 6G va include un radar personal precum si harti de interior generate de smartphone, conform cercetatorilor de la Universitatea din Bologna si Comisiei franceze de Energie Atomică și Alternativă.
Aceste institutii au anuntat in mai ca lucreaza la mai multe proiecte relationate cu 6G-ul cu sprijinul consorțiului ATTRACT condus de CERN.

“In aer liber aveti Google Maps. Provocarea este sa realizam hărțile spatiilor interioare.” a declarat pentru The Independent, Davide Dadari, profesor colaborator de inginerie electrica la Universitatea Bologna.

Fiecare noua generatie de tehnologie wireless este lansata in general odata la 10 ani, dar dupa lansarea predecesorului 5G in 2030, 6G-ul ar putea avea o lansare mult mai timpurie , inca din 2028.

Pentru a accelera cercetarile in ceea ce priveste tehnologia 6G, Samsung a lansat anul trecut Centrul de Comunicare si de Cercetare Avansata.
“In timp ce comercializarea tehnologiei 5G este inca in stadiul incipient, nu este niciodata prea devreme sa se înceapă pregatirea pentru 6G, a spus Sunghyun Choi, liderul centrului de cercetare Samsung al tehnolgiei 6G.

“Am lansat deja cercetarea si dezvoltarea tehnologiilor 6G, bazandu-ne pe experienta si abilitatea pe care le-am acumulat din lucrul la mai multe generatii de tehnologii pentru comunicații , inclusiv 5G. – traducere de Nușca

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *