147 de ani de la auditia in premiera a valsului “Dunarea albastra” de Johann Strauss

Acum 147 de ani, în 13 februarie 1867, avea loc premiera oficială la Viena a lucrării “Dunărea Albastră”, de compozitorul Johann Strauss fiul, unul dintre cele mai cunoscute valsuri din toate timpurile.

Valsul a fost interpretat pentru prima oară acum aproape un secol şi jumătate într-un concert al Coralei de Bărbați Viena şi este una dintre cele mai populare piese muzicale din repertoriul clasic.

Compozitorul austriac Johann Strauss fiul s-a născut în 25 octombrie 1825 în St.Ulrich, azi parte a Vienei. Este iniţiat în muzică chiar de tatăl său, un compozitor romantic foarte apreciat, autorul celebreului Marș Radetzky. Debutează ca dirijor la 19 ani primind o serie de cronici pozitive din partea presei. Între anii 1846 şi 1847 a efectuat turnee cu orchestra sa în Ungaria, Transilvania și Țara Românească. Pe lângă activitatea de dirijor, compune o serie de valsuri şi operete care vor deveni iubite de generaţii întregi şi vor rezista testului timpuli. Moare în 3 iunie 1899 la Viena de pneumonie, la vârsta de 73 de ani. Sursa: FrontPress.ro

Donauwalzer

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile