147 de ani de la auditia in premiera a valsului “Dunarea albastra” de Johann Strauss

Acum 147 de ani, în 13 februarie 1867, avea loc premiera oficială la Viena a lucrării “Dunărea Albastră”, de compozitorul Johann Strauss fiul, unul dintre cele mai cunoscute valsuri din toate timpurile.

Valsul a fost interpretat pentru prima oară acum aproape un secol şi jumătate într-un concert al Coralei de Bărbați Viena şi este una dintre cele mai populare piese muzicale din repertoriul clasic.

Compozitorul austriac Johann Strauss fiul s-a născut în 25 octombrie 1825 în St.Ulrich, azi parte a Vienei. Este iniţiat în muzică chiar de tatăl său, un compozitor romantic foarte apreciat, autorul celebreului Marș Radetzky. Debutează ca dirijor la 19 ani primind o serie de cronici pozitive din partea presei. Între anii 1846 şi 1847 a efectuat turnee cu orchestra sa în Ungaria, Transilvania și Țara Românească. Pe lângă activitatea de dirijor, compune o serie de valsuri şi operete care vor deveni iubite de generaţii întregi şi vor rezista testului timpuli. Moare în 3 iunie 1899 la Viena de pneumonie, la vârsta de 73 de ani. Sursa: FrontPress.ro

Donauwalzer

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.