ULTIMA ORA. Boala nemiloasă, considerată inofensivă în trecut, ucide pe capete

Această boală considerată inofensivă de majoritatea românilor a ajuns să ucidă sute de oameni în fiecare an. Numărul celor decedați în 2019 a ajuns la 27.

Alte două persoane au murit din cauza gripei, un bărbat în vârstă de 70 de ani, din judeţul Timiş şi o femeie în vârstă de 71 de ani din Bucureşti. Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi nu erau vaccinaţi anti-gripal, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Un bărbat în vârstă de 70 ani, din judeţul Timiş, a murit din cauza gripei. Acesta a confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, având condiţii medicale preexistente, dar nu era nevaccinat anti-gripal. Acesta a murit marţi, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Alt pacient care a murit este o femeie în vârstă de 71 de ani, din Bucureşti, confirmată cu virus gripal tip A, nesubtipat. Şi ea avea condiţii medicale preexistente, dar nu era vaccinată anti-gripal. Pacienta a murit luni.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat, iar în urma acestor date, specialiştii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni, a anunţat, în 17 decembrie, ministerul Sănătăţii.

În acest sezon, ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.300.000 de doze şi până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită.

Din cauza creşterii alarmante a cazurilor de gripa, Spitalul din Târgu Jiu este primul care a intrat in carantina.

Iar la Iaşi spitalele şi-au luat măsuri de siguranţa şi au achiziţionat testele de depistare rapidă a virusului gripal.

În Buzău a izbucnit un focar de gripă la Grădiniţă nr 8. 6 copii cu vârste între 4 şi 5 ani, din aceeaşi grupă, au fost diagnosticaţi cu gripă, la sfârşitul săptămânii trecute. Astăzi, doar trei colegi de-ai lor erau la grădiniţă.

Ca sa ne protejam de virozele respiratorii trebuie să purtăm măşti, să ne spălăm pe mâini şi să folosim batiste de unică folosinţă. Și, foarte important este să nu confundam gripa cu răceala.

La Institutul Matei Balş numai în weekend s-au prezentat aproape 1300 de persoane cu afecţiuni respiratorii, de la bebeluşi şi până la persoane de 80 de ani.

Conform procedurilor, dacă numărul cazurilor creşte cu 20 la sută, faţă de media ultimelor trei săptămâni, se declara oficial epidemia de gripă.

Nu se întâmplă numai la noi

În Statele Unite, în 2017, 80.000 de persoane au decedat din cauza gripei şi a complicaţiilor. Dintre aceştia 180 erau copii, iar 80% nu erau vaccinaţi. În ceea ce priveşte adulţii 90% dintre cei care au decedat aveau peste 65 de ani.

România ocupa în 2018, pentru al doilea an consecutiv, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate, cu un sistem medical mai slab decât Bulgaria, Albania, dar şi decât ţări din fosta Iugoslavie, precum Macedonia sau Muntenegru.

Loading...

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.