“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
MILITARNOUTATI

RUSIA ȘI STATELE UNITE SE PREGĂTESC PENTRU RĂZBOI

avion-de-lupta-al-sua-in-alaska_449191

Statele Unite și Rusia, cei doi rivali geopolitici, își antrenează forțele militare pentru război într-o zonă cu miliarde de barili de petrol.

Recenta vizită a președintelui Barack Obama în Alaska a atras atenția lumii asupra schimbărilor climatice globale, dar și a tensiunilor de securitate, care ar putea rezulta dintr-o încălzire a regiunii arctice, se arată într-o analiza publicată de agenția de presă Reuters.

Experții consideră că sub apele din Arctica ar putea exista sute de miliarde de barili de petrol neexploatați. Cum Polul Nord devine mai accesibil și mai valoros, țările arctice se pregătesc pentru o concurență serioasă şi asta fiindcă Statele Unite și Rusia, rivali geopolitici, sunt și niște vecini arctici incomozi.

Din ce în ce mai multe forțe militare ale Rusiei și Statelor Unite sunt dislocate pe calota glaciară a Oceanului Arctic, dar și în adâncurile acestuia. Kremlinul deține avantajul la suprafața oceanului, iar Pentagonul domină sub luciul apei. Ambele țări au trupe militare terestre, iar Washingtonul dorește să creeze o flotă de avioane invizibile de înaltă tehnologie, special pentru această zonă.

Moscova a ales să investească în spărgătoare de gheață pentru a-și dezvolta proiecte de-a lungul frontierei sale arctice, în timp ce Washingtonul a preferat să-și cheltuie banii pentru dotarea cu submarine și avioane, care sunt la fel de utile și în afara regiunii arctice. După vizita lui Barack Obama în Alaska, Casa Albă a anunțat că adminstrația va achiziționa noi spărgătoare de gheață moderne. Garda de Coasta a Statelor Unite are în acest moment doar trei spărgătoare, în timp ce alte companii americane dețin altele două.

Adminstrația va propune accelerarea achiziționării unui spărgător de gheață puternic până în anul 2020, dar și începerea construirii unor noi astfel de nave speciale. În prezent, Rusia deține 22 de spărgătoare de gheață, iar industria rusă are alte 19 nave specializate. De asemenea, Moscova are încă 11 spărgătoare de gheață în construcție sau planificate.

Strategia Statelor Unite se bazează mai puțin pe vasele de suprafață, precum Rusia, și mai mult pe submarine. Flota americană dispune de 41 de submarine cu propulsie nucleară și cu echipamente capabile să spargă gheața arctică. În schimb, Rusia are doar 25 de astfel de submarine.

Terestru cele două țări sunt apropiate, ca număr de militari. Armata Statelor Unite din regiune este compusă din trei brigăzi de luptă, formate fiecare din aproximativ 3.000 de soldați. Armata rusă arctică este puțin mai mică decît a SUA, ea incluzând două brigăzi de luptă dotate cu vehicule blindate. Cu toate acestea, unități de militari ruși din afara zonei sunt trimise în mod regulat în Arctica.

La fel ca şi în timpul Războiului Rece, forțele rusești vor continua să domine apele Oceanului Arctic, în timp ce armata americană își va păstra dominația sub gheață și la suprafața acesteia. Între timp, ambele țări pregătesc mii de soldați din cadrul trupelor terestre pentru operațiuni în Arctica.

VEZI SI: Musulmanii sînt cei mai toleranți oameni de pe pămînt?

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.