Romanii VOR AVEA DOSARE ELECTRONICE dupa aparitia CARDURILOR DE SANATATE

medic-computer-1024x895

Daca pana acum dosare electronice erau optionale, de saptamana viitoare, toti romanii vor avea astfel de dosare. Indiferent ca mergeti la un cabinet privat sau la stat, medicul este obligat sa treaca in dosar datele medicale ale pacientului dupa ce acesta este consultat.

Aceste schimbari sunt menite sa sprijine medicii care vor avea de acum, mult mai usor, acces la informaţii despre grupa de sânge, alergiile şi bolile pacienţilor pe care urmează să-i consulte sau, după caz, să-i opereze. Este un ajutor oferit intregului sistem medical din Romania.

S-a vorbit foarte mult despre securitatea informatiilor, pacientii dorind ca informatiile personale sa fie bine pastrate. Asadar, totul tine de ei. „Chiar şi medicii din spitale vor avea acces doar la sumarul de urgenţă al pacienţilor dacă aceştia nu vor dori ca în dosarul electronic să fie transferate şi date referitoare la spitalizări sau tratamente. Asiguratul decide ce informaţii din dosarul său de la medicul de familie să figureze în dosarul electronic, exceptând acele informaţii de bază – grupa de sânge, alergii, dacă e diabetic sau hipertensiv. Medicul de familie îi dă acestuia o matrice de securitate, pacientul stabileşte un PIN şi medicul, la cererea pacientului, va bifa dacă în dosarul electronic vor apărea şi date suplimentare celor din sumarul de urgenţă. Tot pacientul e cel care alege cine să aibă acces la acele date suplimentare, spre exemplu operaţii, reţete, rezultate ale unor investigaţii paraclinice”, a declarat doctorul Marius Filip, expert onorific al CNAS.

VEZI SI: DEZVALUIRI SOCANTE DESPRE CARDUL DE SANATATE

Medicii de la camera de garda dar si anestezistii sunt cei care se vor bucura cel mai mult. Spunem asta pentru ca in toata zarva de la urgente, cand nu stii unde sa te duci si ce sa faci mai repede, dosarele electronice vor fi „pansament pe rana” pentru medicii aflati in criza de timp. Deja au fost facute declaratii in care medicii se aratau extrem de incantati de schimbarile care vor avea loc la nivelul sistemului medical.

Totusii, unii sunt sceptici dat fiind faptul ca aceste dosare sunt interconectate cu sistemul care gestionează cardul de sănătate, asa ca vor fi şi mai multe blocaje decât sunt în momentul de faţă.

Asa cum teoria e buna la romani dar practica proasta, cei mai multi dintre romani sunt speriati de noile propuneri, spunand ca abia s-au obisnuit cu un card de sanatate, dar cu dosar electronic. Sa fim seriosi, nu asta ar fi problema. Ramane de vazut daca aceste schimbari vor fi intr-adevar de ajutor.

VEZI SI: Romanii si Cardul de Sanatate

Daca ti-a placut articolul, te rugam sa dai un Like. Multumim!
Loading...

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.