Nationalistii ucrainieni ameninta ca vor lua cu asalt Kievul

azov2

Partidul ultranaţionalist “Sectorul de Dreapta” a ameninţat că îşi va trimite grupările paramilitare care luptă în estul ţării contra separatiştilor pro-ruşi într-un raid împotriva Kievului, în cazul în care autorităţile ucrainiene nu îi vor elibera din închisori pe toţi membrii mişcării şi dacă nu vor fi stopate toate investigaţiile de natură penală care vizează formaţiunea radicală.

Într-o declaraţie comună, liderii “Sectorului de Dreapta” acuză poliţia ca fiind o instituţie “anti-ucraineană” şi “în mâna Moscovei”. Scrisoarea publică este semnată de liderul partidului Dmitri Iaroş şi de comandantul unităţilor paramilitare afiliate formaţiunii, Andrey Stempitsky.

Cei doi mai acuză Ministerul de Interne din Kiev că ar fi orchestrat mai multe reţineri ilegale şi că ar fi confiscat mai multe arme de foc, care, în opinia naţionaliştilor ucrainieni ar fi urmat să fie folosite împotriva separatiştilor.

“Sectorul de Dreapta” a mai cerut duminică preşedintelui Petro Poroshenko să dea afară mai mulţi ofiţeri de rang superior din Poliţie şi eliberarea din închisori a tuturor membrilor partidului.

“Dacă cererile noastre nu sunt îndeplinite în 48 de ore, vom fi nevoiţi să rechemăm de pe front toate unităţile şi să iniţiem o mobilizare generală a batalioanelor de rezervişti pentru a organiza un marş asupra Kievului cu scopul unei ‘reforme rapide’ a Ministerului de Interne. Coloanele noastre vor mărşălui înarmate”, avertizează liderii “Sectorului de Dreapta”.

Ministrul de interne, Arsen Avakov, a luat însă în derâdere ameninţările, postând pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care numeşte “forţele paramilitare” ale “Sectorului de Dreapta” ca fiind “de basm”, adică inexistente. Declaraţia publică a liderilor formaţiunii a mai fost catalogată ca o tentativă de atragere a atenţiei opiniei publice asupra grupării.

“Poate a sostit vremea să încetezi joaca de-a Robin Hood şi să termini cu prostia snobismului care îi pune în pericol pe adevăraţii patrioţi care cred în tine, Iaroş”, a scris ministrul adresându-se pe reţeaua de socializare liderului “Sectorului de Dreapta”.

Presa locală susţine că noile disensiuni între naţionalişti şi forţele de ordine sunt cauzate de un incident care a avut loc duminică. Este vorba de arestarea a 5 activişti ai “Sectorului de Dreapta” pentru transport ilegal de arme din zona de conflict din estul Ucrainei.

Mişcarea “Sectorul de Dreapta” s-a închegat în timpul protestelor de stradă din Kiev, din iarnă şi primăvară, când în prima linie au fost mereu naţionaliştii radicali şi suporterii echipelor de fotbal, grupaţi în jurul organizaţiei umbrelă, tranformată ulterior în partid politic. După ce regimul fostului preşedinte pro-rus Ianukovici s-a prăbuşit în urma violenţelor, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi, reprezentanţii “Sectorului de Dreapta” au căpătat o influenţă politică neaşteptată în marile oraşe din vestul ţării. Acuzaţi că ar fi “neo-nazişti”, militanţii organizaţiei au negat mereu acest lucru.

După prăbuşirea fostului regim, activiştii incomozi au început însă să fie eliminaţi, elocvent fiind cazul lui Aleksandr Muzychko, unul din liderii controversați mișcării, care a fost împușcat mortal în luna martie de polițiștii ucrainieni. Pe de altă parte, alţi militanţi au fost încadraţi în Garda Naţionala şi antrenaţi în mânuirea armelor de foc de ofiţieri ucrianieni sau specialişti străini trimişi de Occident. Unităţi din această structură au fost trimise să lupte în focarele separatiste din regiunile Doneţk şi Lugansk sau infiltrate în Peninsula Crimeea, teritoriu recent reunificat cu Rusia. Deasemenea militanţii “Sectorului de Dreapta” au mai fost folosiţi în “pacificarea” oraşelor din sudul Ucrainei, unde demonstranţii pro-ruşi au fost atacaţi de civili înarmaţi, cum a fost şi incidentul din Odesa, de la începutul lunii mai, soldat cu moartea a zeci de oameni din rândul susţinătorilor autonomiei faţă de Kiev.

Liderul naţionaliştilor ucraineni de la “Sectorul de Dreapta”, Dimitri Iaroş, a fost dat în urmărire generală de Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (Interpol) pentru „instigarea la acţiuni teroriste prin intermediul mijloacelor de informare în masă”, la solicitatea organelor de anchetă ale Federaţiei Ruse.

Doneaza suma dorita pentru sustinerea proiectului Nationalisti.ro

Loading...

Related posts

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.